29 Ekim’de açılacak yeni havalimanı için 2 önemli duyuru

29 Ekim’de hizmete girecek ‘Yeni İstanbul Havalimanı’na özel araçları ile giden yolcular 2 ay süreyle otoparktan ücretsiz olarak faydalanacak, yeni havalimanı otobüslerini tercih edenlere ise yüzde 50 indirim yapılacak.

Dün önce yeni havalimanının işletmecisi İGA’dan iki ay süreyle (30 Aralık 2018’e kadar) havalimanı otoparkının ücretsiz olacağı açıklandı. Daha sonra İstanbul Büşükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal tarafından yeni havalimanının kent içi ulaşımını sağlayacak otobüsler tanıtıldı. Sütlüce’de düzenlenen törende konuşan Uysal, İstanbulkart ile de entegre olan yeni havalimanı otobüsü HAVAİST’in yılbaşına kadar yüzde 50 indirimli olacağını söyledi.

Yeni havalimanına yolcu taşımacılığını 4 Eylül’de yapılan ihaleyle alan İBB’ye bağlı Otobüs AŞ, 31 Aralık’a kadar 4 hat, 18 otobüs ile hizmet verecek. 

YILDA 70 MİLYON YOLCU

Mevlüt Uysal ihaleyle ilgili şu bilgileri verdi: “İlk ihaleyi 475 milyon lira ila ALTUR–HAVAŞ–FREE Konsorsiyumu almıştı. İlk ihaleyi kamu yararı ve rekabet ortamı oluşmadığı, beklenen rakamlara ulaşmadığı için iptal ettik. Muhammen bedeli 702 milyon lira olarak belirlenen ve 27 Eylül’de yapılan ikinci ihaleyi 755 milyon 820 bin liraya OTOBÜS AŞ aldı. İptal edilen ilk ihaleye göre 280 milyon 332 bin lira gelir artışı sağlandı. 29 Ekimde, 5 ayrı noktada uçuş gerçekleştirmesi nedeniyle hatların tamamıyla değil, 5 noktada 20 otobüsün günde 10’ar sefer yapma şartıyla çalışmalara başlayacak.  Metro tamamlana kadar yılda 70 milyon yolcu taşıyacağız. Otobüslerin metro çalışmaya başladıktan sonra da hizmet verecek.”

ÜCRETLER 12-30 TL ARASI

Yeni havalimanına en yakın hattın mesafesinin 10, en uzak mesafe olan Pendik’in 93 kilometre olduğunu söyleyen Uysal, “En uzak mesafe olan Pendik–Havalimanı 30 TL, en kısa mesafe de 12 ila 20 TL arasında. Bu rakam daha sonra enflasyon oranlarına göre değişebilecek. Fiyatlarımız, tek başına kendi araçlarıyla ya da başka araçla kıyaslandığında yüksek değil. Yolcular akıllı telefon üzerinden hangi merkezden nasıl hangi saatte kalkış olduğunu elektronik takip sistemiyle takip edebilecekler.  Belirlediğimiz 5 nokta, İstanbul’un ulaşım haritası belirlenerek yapıldı. Raylı sistem, deniz ulaşımı, toplu ulaşım araçlarına ulaşım noktaları dikkate alındı” diye konuştu.

5 HAT 15 İLÇE

İlk etapta 5 hat, 15 ilçe sınırı içerisinde 15 merkezden yolcu alabilecek şekilde belirlendi. Buna göre yeni havalimanına şu hatlar konuldu:

- Taksim–Beşiktaş–Yeni Havalimanı

- Yenikapı– Bakırköy - Yenibosna–Yeni Havalimanı

- Kozyatağı Metro - Yeni Havalimanı

- TÜYAP Bahçeşehir- Yeni Havalimanı.

- Atatürk Havalimanı- Yeni Havalimanı

Söz konusu hatlar şöyle planlandı: Arnavutköy Yeni Havalimanı, Bahçelievler Kuleli, Bakırköy İDO, Başakşehir Metrokent, Beşiktaş Sahil İDO, Beykoz Kavacık, Beylikdüzü Cumhuriyet-Metrobüs, Beyoğlu Taksim- Gümüşsuyu, Büyükçekmece TÜYAP, Eyüp Göktürk, Fatih Yenikapı -İDO, Kadıköy Kozyatağı, Kağıthane Hasdal, Ümraniye Tepeüstü ve Şişli Zincirlikuyu.

Editör: TE Bilişim