2.5 milyar avroluk dev yolcu gemisi yola çıktı

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'den hareket ederek ABD'nin Florida eyaletinde Fort Lauderdale'deki Port Everglades limanına gitmek üzere yola çıkan Dünyanın en büyük yolcu gemisi Oasis of the Seas, Danimarka'nın Storebaelt köprüsünün altından ancak bacalarını indirerek geçebildi.

Oasis'in, Dünyanın ikinci büyük ve uzun asma köprüsü olan Storebaelt köprüsünün altından geçebilmesi için gece saatlerinde deniz suyunun alçalması beklendi ve deniz suyu alçaldıktan sonra özel olarak inşa edilen teleskob bacası indirilerek köprünün altından kıl payı aralıkla geçmesi sağlandı.

Geminin geçişi sırasında küprü ile arasında yaklaşık 1 metrelik bir mesafe kaldı. Oasis'in, Storebaelt köprüsünün altından geçebilmesi için özel olarak inşa edilen bacasının 12 milyon krona yani 1 milyon 600 bin Euro'ya mal olduğu bildirildi. 360 Metre boyundaki ve 72 metra yüksekliğindeki Oasis'in 65 metre yüksekliğindeki Storebaelt köprüsünün altından geçişini yüzlerce meraklı izledi. ABD?li kaptan William S. Wright, saat: 00.18'de storebaelt köprüsünün altından geçen geminin 23 deniz mili hızla seyrettiğini ve geçişte bir sorun yaşanmadığını söyledi. 6 Bin yolcu kapasiteli Oasis gemisinde 2 bin 200 personel görev yapıyor. Aralık ayında ilk turuna çıkacak olan gemi 18 milyar kron yani 2,5 milyar Euoro'ya mal oldu.

 

Editör: TE Bilişim