21 – 27 Ağustos haftalık navlun raporu.. Banchero Costa

Capesize (Atlantic and Pacific)

Olumlu başlayan hafta, sonlara doğru zayıflama eğilimleri gösterince, 4 T/c rotalarında 129 puan ve 1.168$ düşüş görüldü. Atlantik halen istikrarı yakalayamazken, Tubarao-Qingdao rotası haftanın başındaki 27,75$ seviyesinden 26,75$ seviyesine geriledi. Uzakdoğu'da ise, Batı Avustralya-Qingdao rotası 10,80 seviyesinden 10$ seviyesine düştü. 180.000 dwt kapasitesindeki yeni bir geminin, Ağustos ayının sonunda Beihai'den, günlük 30.000 seviyesinde bir bağlantı yaptığı bildirildi.

Panamax (Atlantik ve Pasifik)

Atlantik ve Pasifik piyasası hafta boyunca oldukça sessiz ve hareketsizdi. Pazardaki gemi sayısının artması nedeniyle ortaya çıkan hareketsizliğe, haftanın sonunda Capesize gemilerin bir nebze karşı koyduğu görüldü. ABD'den tahıl satışı yapılacağı söylentilerinin ortaya çıkması, Capesize gemilerin iş yapması sonucu oluşan olumlu havaya ek katkı yaptı. Kısa dönemli bağlantılar, halen spot piyasaya göre daha fazla getiri sağlarken, bir yıl ve üzerindeki bağlantıların getirisinin daha düşük olduğu görüldü.

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Hafta başında Supramax gemilerin Kuzey Pasifik'te gidiş-dönüş sefer fiyatlarının günlük 20.000$ seviyesinde tutunmasıyla olumlu esen hava, bu gidişini hafta sonuna kadar sürdüremedi. Daha büyük gemilerin, büyüklüklerine, özelliklerine ve dönemin uzunluğuna göre, 12 aya kadar olan sürelerle, günlük 20.000$-24.000$ seviyelerinde bağlantılar yaptığı bildirildi. Söz konusu fiyatların, çok çekici olmasa da, spot pazarda istihdamın daha düşük ücretlerle yapıldığı göz önüne alındığında mantıklı olduğu belirtiliyor. Daha büyük bir geminin, daha uzun bir süre için 19.500$ seviyesinde bağlantı yaptığı görüldü. Handysize gemiler için herhangi bir bağlantı bildirilmezken, yeni yapılmış ve modern olanların kısa dönemli olarak günlük 16.000$-17.000$ seviyelerinde bağlantılar yaptığı söyleniyor.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Kuzey Avrupa pazarının, Handysize ve Handymax'ler açısından daha fazla baskı altında olduğu görülürken, Supramax hareketliliği, Çinli 52.000 tonluk bir geminin 23.500$ üzerinden bir yıllık bağlantı yapmasına rağmen o kadar iyi değildi. 37.000 tonluk bir geminin, günlük 22.000$ fiyatıyla, Kızıldeniz üzerinden Avrupa'dan Cape Passero'ya sefer yapmak üzere bir bağlantı yaptığı duyuldu. Bunun, 20.000$ üzerinden aynı rotada yapılan bir bağlantı söylentisine göre daha yüksek seviyede olduğu görüldü.

Handy (ABD/K.Atlantik/Lakes/G.Amerika)

Bazı görüşmeler bağlantı ile sonuçlanmasa da rağmen, bağlantılar hem trans-Atlantik, hem de doğu yönü için mantıklı seviyelerde seyretti. Güney Amerika'dan sevkiyat talebi, bu hafta daha da azalırken, fiyatların henüz pek fazla düşüş sergilemediği belirtiliyor. Daha büyük gemilerin bu eğilime daha büyük direnç gösterdiği ve 52.000 ton kapasiteli bir geminin trans-Atlantik rotasında günlük 35.000$ düzeyinde bir bağlantı yaptığı gelen haberler arasında.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Hindistan-Çin Supramax navlun fiyatları artmaya devam ederken, Hindistan'ın Doğu Kıyısı'ndan, büyük ve modern gemiler için 25.000$ seviyesinde fiyat bildirildi. Öte yandan, bir Supraya dair olarak yapılan 3-5 ay arası bir bağlantı için de benzer bir fiyatın geçerli olduğu belirtildi. Daha küçük gemilere yönelik olarak kesin bilgi alınamazken, hareketliliğin az olduğu söylentileri duyuldu.

Editör: TE Bilişim