2016’nın ilk kurbanı iki yaşında

 Onlarca sığınmacıyı taşıyan bir botun Ege Denizi’nde batması sonucu iki yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti

Yunan sahil güvenlik birimleri, sığınmacıları taşıyan aşırı kalabalık lastik bir botun Yunanistan’ın Eşek Adası’nda (Agathonisi) kayalıklara çarptığını bildirdi. Kazada hayatını kaybeden iki yaşındaki Suriyeli Halid’in cesedinin balıkçılar tarafından bulunduğu, çocuğun annesiyle birlikte 39 sığınmacının ise kurtarıldığı kaydedildi. 

Malta merkezli Göçmen Açıkdeniz Yardım İstasyonu’ndan (MOAS) aktivistler de Yunan sahil güvenlik birimlerine yardımcı oldu. MOAS’ın kurucusu Christopher Catrambone, “Hiçbir şey sizi bu devam eden korkunç gerçeğe hazırlayamaz. Bugün devam eden sığınmacı krizinin en küçük kurbanlarından biriyle karşı karşıya geldik. Bu, acınası koşullarda güvenliğe ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden binlerce kişiyi bir kez daha acı bir şekilde hatırlatıyor” dedi.

Kurtarılan sığınmacılar Sisam adasındaki Pythagorio limanına götürüldü. Üç aylık bir bebek de hipotermi nedeniyle tedavi altına alındı ancak doktorların bebeği kurtarmayı başardığı bildirildi. Foto: Reuters MOAS, sığınmacıların cumartesi günü Türkiye’den yola çıktığını açıkladı. 2015 yılında 3 bin 770 sığınmacı Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilişim