DenizHaber Gurur Madalyası 2012 Ocak ayı birincisi Karadeniz 5 gemisinin armatörü Şener Güler ile  röportaj yaptık. Şener Güler bize başarısının sırlarını açıkladı.

Şener Bey bize kendinizden bahseder misiniz?

Daha önceden Diler Holding’de çalıştım. 30 senedir bu işin içinde olan biriyim.

Karadeniz- 5 gemisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Alabanda’nın iki gemisinden biri. Diğeri Hollanda’da. Karadeniz-5, 1981 yılı yapımı, 75 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde bir kargo gemisi. Karadeniz-5 81 yapımı bir gemi ancak önemli olan geminin yapımı değil, geminin bakımlı olmasıdır.

“Önemli olan geminin bakımlı olması”

Karadeniz- 5 gemisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Alabanda’nın iki gemisinden biri. Diğeri Hollanda’da. Karadeniz-5, 1981 yılı yapımı, 75 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde bir kargo gemisi. Karadeniz-5 81 yapımı bir gemi ancak önemli olan geminin yapımı değil, geminin bakımlı olmasıdır.

Gurur madalyası projesinde bize hep diyorlar ki; yeni gemilere neden veriliyor?

Asıl eski gemilere verilmeli. Çünkü eski gemileri öyle bakımlı tutuyorlar ki PSC (Liman Devleti Kontrolleri)’den sıfır eksik ile geçebiliyor.

“Masa başında oturan armatörlerden değilim”

Bizzat gemiyle ilgilendiniz mi?

Gemide yatıp kalktım. Ben öyle masa başında oturan armatörlerden değilim. Karadeniz-5 gemisi ile seferlerimiz Karadeniz – Marmara - Ege. Benim gitmiş olduğum en uzak sefer Girit.

Geçen sene temmuzdan aralık ayına kadar 4 sefer çekiyorduk ancak seferler 2-2,5’e kadar düştü. Ben borçlarımı ödedim. Mesela Tuzla piyasasına hiç borcum yok. Geminin bakımlarına harcama yapıyorum. PSC(Port State Control)’nin kontrol etmesi gereken 50 maddelik liste var elimde ve gemi her geldiğinde baştan aşağı kontrol ederim.

Yük olarak neler taşıyorsunuz Karadeniz-5 gemisinde?
Tahıl (buğday, arpa), çimento, soda, rulo sac vs.

Çimentodan tahıla geçmek kolay oluyor mu?

 

Dökme çimento işine girmiyoruz, paketlerde olduğu için sorun yaşamıyoruz.


Dil sorununu nasıl çözdünüz?


PSC’ye ve özellikle bizim gemilere laf anlatamamak büyük sıkıntı. Böyle problemler yaşanabiliyor. Şimdiki birkaç personelimde yabancı dil var. Zaten öğrenmek istediklerinde tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazırım. Denizde çok vakitleri oluyor İngilizce öğrenmek için. Kitaplar , yabancı dil setleri vs. Şimdiki gemilerde plazma TV var. Dil öğrenmek istedikten sonra yapılabilecek çok şey var.

 

“PSC hafife alınmamalı”

Karadeniz ülkelerindeki kontrolleri saymayın çünkü orada neyin işlediği belli deniyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Denizhaber’in bu projesi çok hoş. Türk gemilerini teşvik eden bir proje... PSC hafife alınmamalı, gemileri teşvik etmek gerekiyor bu konuda. Çünkü sıfırla çıktığında ülkene puan kazandırıyorsun. Tutulursanız ülkeye eksi puan kaybettiriyorsunuz.

Ben bütün eksikliklerini karşılamaya gayret gösteriyorum. Sorun olmuyor mu, oluyor; eski gemi; 31 yaşında...

Peki 31 yaşında bir gemi olmasından dolayı nasıl sıkıntılar yaşıyorsunuz? Paslanma ve kondüsyon düşüklüğü mü?

Kondüsyonda bir düşme yok. Gemi yüklüyken suyun içinde gidiyor ve bakım da yapılmadığında paslanmalar oluyor. Ben ise her gittiğimde uyarıyorum. Gemide boya var... 31 yaşında bir gemi yaşlı dneiyor ama ben gemiyi almadan önce görseydiniz; bu gemiyi nasıl çalıştırdın?” diye sorardınız. Hakikaten çok fena durumdaydı, gemiye girdiğimde tuvalet girilecek halde değildi. Gemiye vermiş olduğum parayla giremiyorsam o gemiye bir de PSC geldiğinde ne olacak. Geminin bütün yaşam mahalini yeniledim. Personelin ihtiyacı olan her şeyi sağladım. Daha önce Diler Grubu’nda iken de;“gemi personeline ne gerekiyorsa önce onu sağlayalım, biz nasılsa karadayız ve istediğimiz an karşılayabiliriz ihtiyaçlarımızı ama onlar denizde”düşüncesiyle çalıştım...  Personelin aklı rahat olmalı. Ben bu şekilde çallıştım hep. Benim 30 sene önceki arkadaşlarım şimdi beni arıyorlar ve “abi beni de gemine alsana” diyorlar.  Onlar benim elemanlarım. Onlarla iyi bir iletişim içinde olmalıyım.

“Gemi herzaman temiz olmalı”

Diğer armatörlere ne tavsiye edersiniz Port State Control (PSC) konusunda? 

Gemiye gidip baktığımızda neden boyamadın şurasını dediğimizde kış varsa yaşam mahalini boyayın! Bir Türk gemisine dışardan birisi geldiğinde gemiyi temiz bulmalı.
Personelin kafasında kaskı elbisesi varsa, boyası yapılmışsa bunlar bir artıdır zaten. 

PSC için gelenler Türk gemisine girdiğinde önyargılı girdiği söyleniyor. Doğru mudur?

Port State’in Türk gemilerine önyargılı çıktığına inanmıyorum. Biraz keyfekeder durumlar olabiliyor. Tuvaletteki musluk az yukarıda olduğu için su sıçratıyor” diyebiliyorlar. En sıkYunanintan’a gidiyorum. Orada da hiç öyle bir durum sezmedim. Bazen Türk Loydu’nu eleştiriyorlar. Bence hiç eleştirmesinler çünkü çok iyi çalışıyor.

Peki bizim gemilerde ne gibi hatalar oluyor da PSC’den geçemiyorlar?

Gemi personeli bilinçli değil, yaptığı hatanın nereye varacağını kestiremiyor. Onun tek düşündüğü şey para... “Ben bu gemiden ekmek yiyorum, onun menfaatlerinin ben de ortağıyım ve menfaatlerini korumalıyım” diyebilmeli. Can güvenlikleri için ne gerekiyorsa yapılmalı, personel eksiklikleri söylemeli.

“Personelin aklı evinde kalmamalı”

Az önce dediniz ki gemi ve personel ile yakından ilgileniyorum. Acaba karadan kontrol edebilmenin de bir payı yok mu?

Var tabi... Geçenlerde bir telsizci gemiye uğramıştı. Çalışanlar ne kadar güler yüzlü dedi. Gemide bir elemanın güler yüzlü çalışması için maaşının zamanında yatması lazım, kumanyasının zamanında verilmesi lazım ki geleceğe güvenle bakabilsin.
Zaman zaman duyuyorum 3 ay maaş alamayanların olduklarını. Ben kazanıyorsam, ay başında bankama para giriyorsa bunu niçin arkadaşıma vermeyeyim. Çocukları var okula giden, kirası var, yiyecek vs birçok ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları nasıl karşılayacak! Aklı evinde olursa zaten randıman alamazsın. Ama sen bunları yaparsan; hem kendisnin hem geminin ihtiyaçlarını zamanında karşılarsan;  o gemiyi kontrol etmek daha kolay oluyor.

“Bu sene ufak tonajların yılı olacak”

Koster Taşımacılığının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

3000 tona kadar olan gemiler kumcuydu, kargoya döndü. Ama yaşlarından ve armatör hatalarından dolayı çoğu hurdaya gitti. Ve yapılmadı da... 1982-1983’ten sonra pek 3000 tonluk gemi imali olmadı Türkiye’de. 1982’de 3000 ton’luk furyası başladı. Sister gemiler yapıldı. Çoğu da kumculuktan gelen gemiler. Hammaddeyi 5000-10000 ton alırken şimdi 2000 ton alıp işliyorlar. Bu sene de ufak tonajların yılı olacak. Çünkü bu ufak tonajlar tıkır tıkır çalışıyorlar; Karadeniz - Marmara - Ege arası gidip geliyor ve hiçbir problem yok. Diyeceksiniz ki para kazanıyor musun? Şu anda para kazanalım da araba, daire, gemi alalım gibi düşüceler olamıyor. Onlar öldü, artık büyük paralar kazanılmıyor. Zaten geminin tonajı belli, süper paralar kazanmak mümkün değil. 10 Dolara taşınan mal, dolar yükselse 15 Dolar olur ama 50 Dolar olmaz. Taşıdığın mal ile de ilgili kazandığın para. Gemiyi borçsuz aldıysanız, banka kredi borcunuz vesaire yok ise çok büyük miktarlarda olmasa da kazanç sağlanır ve ikinci gemiyi de alabilirsiniz.

Gurur madalyasının ardından personele ödül verdiniz mi?

Ben zaten sürekli ödüllendiriyorum personeli... Onlar da çok bilir zaten; kendileri söylemeden ben maaşlarını otomatik olarak yatırırım. Gösterdikleri performansa göre tüm personele büyük miktarlar da olamasa da kısa sürede yapılan zamlar onları motive eder.

 

 

 

Editör: TE Bilişim