Dünyada ekonomik ve politik birçok gelişmenin yaşandığı 2011 yılında, devam eden Arap Baharı ve yılın sonunda etkisini artıran Avrupa’daki avro krizine rağmen Arkas gücünü korudu ve yatırımlarına devam etti. İşte Arkas'ın 2011 yılı faaliyetleri ve istatistikleri

Tarros Denizcilik kuruldu
Arkas ve İtalya’nın güçlü armatörlerinden Tarros S.P.A., Türkiye’de 30 yıldır sürdürdükleri başarılı işbirliklerini büyüyen is hacmi sonucunda ortaklığa dönüştürerek Tarros Denizcilik ve Nakliyat A.S.’yi kurdu. Tarros Denizcilik, Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya konteyner taşımacılığı yapıyor. Arkas Rusya’da, PIL’in acentesi oldu. Rusya’da Singapur menşeli Pacific International Lines (PIL)’ın acenteligini, yeni kurduğu PIL Novorossiysk adlı şirketi ile yürütmeye başladı.

Türkiye’de Arkas Denizcilik, Yunanistan’da Arkas Hellas UAFL’yi temsil etmeye başladı. Türkiye’de önemli armatörlere acentelik hizmeti sunan Arkas Denizcilik, Ekim ayı itibariyle UAFL (United Africa Feeder Line)’nin acenteliğini yürütmeye başladı. Aynı zamanda Arkas Hellas da Yunanistan’da UAFL’nin acentesi oldu.

Armatörlük
Arkas Line 1.800 adet reefer konteyner aldı. Arkas Line, 1.800 adet yeni 40’lık soğutuculu (reefer) konteyner aldı. Çevresel etkilerini göz önüne alarak seçtiği PrimeLINE® enerji sınıfı konteynerler, karbon salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor.
Arkas’ın Türk bayraklı gemi filosu büyüdü. Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas, yeni gemisi Gülbeniz A’yı filosuna katarak Türk bayraklı konteyner gemilerinin sayısını 25’e, konteyner tasıma kapasitesini ise 36.290 TEU’ya çıkardı.

Gemilere yakıt ikmali yapan ve petrol dağıtım şirketlerine akaryakıt taşıması gerçekleştiren Arkas Petrol de iki adet yeni inşa tanker teslim aldı. Filosundaki Türk bayraklı tanker sayısını 5’e kapasitesini 8153 DWT’ye çıkardı.
Lojistik hizmetleri alanında yatırımlar devam etti.

Ar-Gü Tülomsaş’a 115 adet vagon siparişi verdi. Ar-Gü, 115 adetlik sipariş ile en büyük özel sektör siparişini Tülomsaş’a verdi. Türkiye’de ilk defa üretilen 45 feet’lik bu vagonların siparişi ile Ar-Gü ülkemizde vagon sanayisinin gelişimine de destek oldu. Ar-Gü bu yatırımla filosundaki toplam vagon sayısını 615’e çıkardı. Arkas Anadolu Lojistik’ten Kayseri’ye 6 bin 700 metrekarelik antrepo Arkas Anadolu Lojistik’in, Anadolu’nun gelişen şehri Kayseri’deki 6 bin 700 metrekare kapalı alana sahip gümrüklü ve gümrüksüz antreposunun gümrüklü kısmı 1 Haziran itibariyle hizmete girdi. Kabotaj taşımaları ilk yılında yüzde 50 artış gösterdi. Arkas Anadolu Lojistik ve Arkas Line işbirliği ile iç limanlar arasında düzenli konteyner servisi veren Arkas, kabotaj taşımalarının getirdiği düşük maliyet avantajı sayesinde tasıma kapasitesini yüzde 50 artırdı. Arkas Anadolu Lojistik, 2011 yılı kabotaj taşımaları kapsamında 19.660 TEU yük taşıdı.

Liman işletmeciliğinde yenilikçi ve uluslar arası standartta uygulamalar Türkiye’nin en yüksek elleçleme hacmine sahip konteyner limanı Marport’un Batı Terminali’nin 300 metre olan rıhtım uzunluğu 360 metreye çıkartılarak 14 bin TEU ve üzeri kapasiteli gemilerin yanaşabilmesi sağlandı. Rıhtım boyunun uzatılmasına ek olarak rıhtıma 30 metre mesafede bağlama dolfeni de insa edildi.

Editör: TE Bilişim