Ulaştırma Bakanı Yıldırım: "Bu Yıl 3 Bin Kilometrelik Yol Ağını Ana Ulaşım Koridorları ile Birleştirmeyi Düşünüyoruz"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2008 yılının kara yollarında bir derlenip toparlanma yılı olacağını belirterek, "Bu yıl 3 bin kilometrelik yol ağını ana ulaşım koridorlarına birleştirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Bakan Yıldırım, Bursa'da "Bölünmüş Yol Programı" konulu "Genişletilmiş Valiler Toplantısı"nda 20 ilin valisi ile bir araya geldi. Çelik Palas Otel'de düzenlenen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıya, Bursa Valisi Şahabettin Harput'un yanı sıra, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Yalova, Manisa, İzmir, Uşak, Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, Burdur, Isparta valileri, İstanbul vali yardımcısı katıldı.
 
Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı V. Habib Soluk, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ve Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan'ın da katıldığı toplantının ardından Bakan Yıldırım, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"2008 YILI KARA YOLLARINDA DERLENİP TOPARLANMA YILI"

Yıldırım, toplantının ağırlıklı konusuun 2008 yılında bölünmüş yollarda, il ve devlet yollarında yapılacak çalışmaların değerlendirmesi, koordinasyonu, uygulamasına yönelik esasların belirlenmesi olduğunu söyledi. 2008 yılının karayollarında bir derlenip toparlanma yılı olacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Trafiği yoğun koridorların tamamlanmasına yönelik olarak değerlendirilmesine karar verdik. Bu yönde valiliklerimiz diğer kurumlarla, başta Karayolları olmak üzere, Devlet Su İşleri ve Orman Genel Müdürlüğü imkanlarını da kullanmak süretiyle yıllık programlarına hemen başlayacaklar. Bu yıl 3 bin kilometler bir yol ağını ana ulaşım koridorlarına birleştirmeyi düşünüyoruz."

Bakan Yıldırım, bir soru üzerine demir yollarıyla ilgili yatırım programlarının devam ettiğini belirtti. Yıldırım, şöyle konuştu: "Hali hazırda çalışma yapılan yolları, yeni yapılan, bakımı yapılan ve yeni bakıma alınacak yollar şeklinde ayırabiliriz. Yeni yapılan demir yolu hattımız Ankara-İstanbul hızlı tren projesi. Ankara -Eskişehir kısmı bitti. Ankara-Konya hızlı tren hattı devam ediyor. Şimdi de Ankara-Yozgat-Sivas demir yolu hızlı tren hattı ihalesine çıkılmış durumda. Bunun dışında ihalesi tamamlanıp işe başlanan Kars-Tiflis -Baku, Tekirdağ-Muratlı hatları var. Kemalpaşa-Turgutlu hattı ve Tecer-Kangal hattı devam ediyor. Buna benzer Organize Sanayi Bölgeleri'nin ana hatlara bağlanması çalışmaları sürüyor. Ayrıca demir yollarının yıllık bakım çalışmaları da sürüyor."

Karayolları'nın özelleştirilmesi konusundaki çalışmaların sorulması üzerine ise Bakan Yıldırım; "Bu konuyla ilgili çalışmaları Özelleştirme İdaresi yürütüyor. Zannediyorum şu anda değerlendirme için bir danışma firma tutuldu. Danışma firma gerekli çalışmaları yapacak ondan sonra diğer adımlar atılacak." diye konuştu.

haberler.com

Editör: TE Bilişim