2007 Yılında 67 Milyon Yolcu Hava Yolunu Tercih Etti

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü (DHMİ) Orhan Birdal, 2007 yılında yolcu sayısının önceki yıla oranla yüzde 14 artarak 66 milyon 962 bine ulaştığını bildirirken, 2008 yılında bu sayısı yüzde 9'luk artışla 73 milyon 115 bine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, 2007 yılı faaliyetleri ve 2008 yılı hedefleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Havaalanlarındaki toplam uçuş trafiğinin 2006 yılına göre yüzde 9 artarak 649 bin 806'ya ulaştığını bildiren Birdal, "2008 yılında da yüzde 10 artışla 716 bin uçak trafiği hedefleniyor. Transit geçiş yapan uçakların sayısı ise 2007 yılında yüzde 10 artarak 247 bin 252 oldu. 2008 yılında ise yüzde 9 yükselişle 269 bin 505'e ulaşması öngörülüyor" diye konuştu.

-İÇ HATLAR YOLCU SAYISI 2003'E GÖRE YÜZDE 224 ARTTI

Uçak trafiğine paralel olarak havaalanlarında gelen-giden yolcu sayısının da artığını belirten Birdal, 2007 yılında yolcu sayısının öneki yıla göre yüzde 14 artışla 66 milyon 962 bin 587'ye ulaştığını açıkladı. Birdal, 2008 yılında yolcu sayısının yüzde 9'luk artışla 73 milyon 115 bin 776'ya ulaşmasını öngördükleri söyledi. Birdal, iç hatlarda ise yolcu sayısının 29 milyon 568 bin 253'e ulaştığına işaret ederken, bunun 2003 yılına göre yüzde 224'lük bir artış anlamına geldiğini kaydetti. Birdal, 2008 yılında iç hatlarda yüzde 7-10'luk bir artış beklediklerini belirtti.

İç hat uçak trafiğinde en büyük paya yüzde 34'le Atatürk Havalimanı'nın sahip olduğunu vurgulayan Birdal, bunu yüzde 14'le Esenboğa, yüzde 11'le Adnan Menderes'in izlediğini belirtti. Birdal, yolcu trafiğinde ise en fazla paya yüzde 32 ile Atatürk Havalimanı'nın sahip olduğuna işaret ederken, bunu da yüzde 13'le Adnan Menderes, yüzde 12 ile Esenboğa ve yüzde 9'la Antalya Havalimanının izlediğini söyledi.

-DIŞ HATLAR YOLCU SAYISINDA ANTALYA HAVALİMANI BİRİNCİ OLDU

Dış hat uçak trafiğinde yüzde 47 ile Atatürk Havalimanı, yolcu trafiğinde de yüzde 40 ile Antalya Havalimanın ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Birdal, 2007 yılında toplam uçak kapasitesinin yüzde 29'u, yolcu kapasitesinin ise yüzde 67'sinin kullanıldığını bildirdi.

-SMART PROJESİ'NİN ÖNEMLİ KISMI TAMAMLANDI

2007 yılında Türkiye Hava Trafik Yönetiminin Sistematik Modernizasyonu (SMART) Projesi kapsamında Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi (ACC/APP) binasını tamamlama aşamasına getirdiklerini kaydeden Birdal, konuşmasına şöyle devam etti:

"SMART Projesi kapsamında ayrıca mevcut radar sistemlerinin yenilenmesi ihalesini 18 Aralık'ta yaptık. Yıl içinde ise Smart Proje'sini tamamlayacağız. GAP, Hatay Havalimanlarını hizmete verildi. Balıkesir ve Zonguldak-Çaycuma Hava alanlarını ise hava trafiğine açtık. Malatya ve Sivas Hava Alanlarında ILS sistemi kuruldu."

-ILS YATIRIMLARI ARTTI

2008 yılı yatırım programı hakkında da bilgi veren Birdal, programlarında 20 proje ve 220 milyon ödenek yer aldığını açıkladı. Birdal, Trabzon Havalimanı yeni iç hatlar terminal binası, Denizli Çardak Havalimanı Terminal binası, Çanakkale Havaalanı terminal binasının açılacağını dile getirdi. Birdal, Batman ve Sivas Havaalanı terminal binalarının inşaat ihaleleri ile Malatya Hava alanı paralele taksirutun ihaleye edileceğini kaydetti. Birdal, ILS'le ilgili çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Diyarbakır ve Konya Hava alanlarının ILS sistemlerinin önümüzdeki günlerde kullanılmaya başlayacağını vurgulayan Birdal, "Hatay ve GAP Şanlıurfa hava alanlarında ILS cihazı kurulacak. Ayrıca, Esenboğa Havalimanına 2 tane yenileme amaçlı ILS sistemi yapılacak" dedi.

Yıl içinde Balıkesir, Batman, Çanakkale, Elazığ, Merzifon, Sinop, Uşak Havaalanları için ILS ihalesi yapacaklarını belirten Birdal, sistemlerin 2009 yılında kurulmasının planlandığını söyledi. Birdal, Bursa, Erzincan, ve Manisa'da VOR istasyonlarının yapımının ihalesinin gerçekleştirileceğini vurguladı.

-YENİ PERSONEL ALIMI YAPILACAK

Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında önemli projeler gerçekleştirildiğini anlatan Birdal, böylece 1 milyar dolar tutarındaki yatırımın kamu kaynağı kullanılmadan sektöre kazandırıldığını, yılda 50 milyon yolcu ilave kapasitenin sağlandığını söyledi. Kurumun 2007 yılında 573 milyon 668 bin YTL kar elde ettiğini ifade eden Birdal, "2008'de 600 milyon 414 bin YTL kar hedefliyoruz. 2007 yılında DHMİ Genel Müdürlüğü 114 milyon 734 bin YTL kurumlar vergisi, 343 milyon 866 bin YTL ise Hazine'ye temettü ödemiştir" dedi.

Birdal, yıl içinde hava trafik, hava enformasyon ve hava muhabere takviyesine ağırlık vererek yeni personel alımı yapacaklarını kaydetti.

-"KAZA SONRASINDA BİRKAÇ GÜNLÜK DEPRESYON YAŞANDI"

Toplantı sonrasında basının Isparta kazası ile ilgili sorularını yanıtlayan Birdal, ILS'in Isparta kazası ile ilgili olmadığını belirterek, yatırımlarında ILS'in yer aldığını, güvenlikten tasarruf sağlanmayacağını söyledi.

Kazanın ardından yolcu sayısında bir düşüş yaşandı mı sorusuna Birdal, rakamların ortada olduğunu, birkaç günlük depresyonun ardından her şeyin normale döndüğünü ifade etti.

-"ESENBOĞA'DA İNCELEME BAŞLATTIK"

Esenboğa Havalimanı'nda kar küreme aracının piste girmesi olayının hatırlatılması üzerine Genel Müdür Birdal, Esenboğa'da iki pist olduğunu, bunlardan birinin kullanıma açık olduğunu, diğerinde ise kar temizleme çalışılmasının yapıldığını söyledi. Kar temizleme aracının iki pisti birbirine bağlayan noktada çalıştığını kaydeden Birdal, "Bu sırada hava kontrolörü kar temizleme aracını uyarmak istemiş. Telsize aynı anda birden fazla kişi girmeye çalışınca sistem bloke olmuş. Yerde herhangi bir olumsuz sonuç yaşanmaması için kontrolör uçaktan pas geçmesini istemiş. O sırada zaten uçağa henüz iniş izni verilmemiş. Pilotun insiyatifi ile uçağın pas geçmesi mümkün değil. Uçağın inip kalkması kadar pas geçmesi de doğaldır" diye konuştu. Birdal, bu olayın tekrar yaşanmaması için gerekli incelemeleri başlattıklarını açıkladı.

Bir gazetecinin gelirlerinizde geçen yıla oranla neden düşüş görülüyor sorusuna Birdal, gelirlerin düşmesinin yolcu sayısından kaynaklanmadığını belirterek, "Bu yatırımlardan kaynaklanıyor. Biz dolar üzerinden çalışıyoruz. YTL, dolar karşısında değer kazanınca gelirlerimizde düşüler görüldü" dedi. (ANKA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim