2. tüp geçiş Türk-Kore ortaklığında yapılacak

Yaklaşık 1 milyar dolara malolması beklenen lastik tekerlekli araçların kullanacağı tüp geçiş Türk-Kore ortaklığında Yap-İşlet-Devret Modeli ile yapılacak. İhaleyi alan grup ise dünyanın en büyük firmalarından biri...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sahibi belli oldu" dediği lastik tekerlekli araçların kullanacağı tüp geçiş projesini Türk-Kore ortak girişiminin kazandığı öğrenildi.

Türk şirketleri ile Fransız Vinci şirketinden oluşan Türk-Fransız konsorsiyumunun sunduğu teklif ise ihale komisyonundan geçerli not alamadı.

İhale sonucu önümüzdeki günlerde resmen açıklanacak.

Yaklaşık 1 milyar dolara malolması beklenen lastik tekerlekli araçların kullanacağı tüp geçiş Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak. Tüp Geçiş Projesi için açılan ihaleye Yapı Merkezi ile Güney Kore'den SKEC-SAMWHAN-HANSIN-NAMKWANG-KUKDONG şirketlerinden oluşan TKJV Türk-Kore ortak girişim grubu ile Cengiz İnşaat-Makyol-Doğuş İnşaat-Vinci'den oluşan Türk-Fransız ortak girişimi teklif verdi.

4 YIL 7 AYDA TAMAMLANACAK

Her iki teklifin 27 puan üzerinden yapılan teknik değerlendirmesinde Türk-Kore ortaklığı 24.17, Türk-Fransız ortaklığı ise 21.64 puan aldı. Teknik değerlendirmeyi geçen her iki ortaklıktan, Türk-Kore ortak girişimi daha kısa zamanda yapım ve daha uzun işletme süresi, Türk-Fransız işbirliği daha uzun sürede yapma ve daha kısa süre işletme teklifinde bulundu. Türk-Kore ortak girişim grubu, 4 yıl 7 ay yatırım, 25 yıl 11 ay 9 gün işletme süresi olmak üzere toplam 30 yıl 6 ay 9 gün sözleşme süresi teklif etti.

3.3 KİLOMETRELİK DENİZ ALTI GEÇİŞİ

Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi Projesi, Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkisinde bitecek. Lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tüp geçiş, sadece trenlerin kullanacağı Marmaray Projesi kapsamındaki tüp geçişten daha ileri özelliklere sahip olacak. Marmaray'ın sadece 1.4 kilometrelik bölümü boğaz altından geçerken, yeni tüp geçişin 3.3 kilometrelik bölümü deniz altında olacak. Su yüzeyinin 60 metre altından batırma tünellerle yapılan Marmaray, dünyanın en derin su altı geçişini oluştururken, yeni tüp tünel daha derinden geçecek batırma tünel yerine delme tünel şeklinde inşa edilecek.


O bir dünya devi

İhaleyi kazanan Türk-Kore ortak girişiminin öncülüğünü yapan Güney Koreli SK Grup, inşaat ve telekomünikasyon alanında dünyanın önde gelen dev şirketlerinden. Yıllık 80 milyar dolar ciroya sahip olan SK Grubun, başta Güney Kore olmak üzere Amerika'da, Ortadoğu'ya pek çok ülkede inşaat ve telekomünikasyon yatırımları var. SK Grup, aynı zamanda SK Telecom ile Güney Kore'nin en büyük cep telefonu işletmecisi.


Uzakdoğu patentli proje

Karayolu araçlarının kullandığı deniz altından geçen tüp tüneller dünyada özellikle Uzakdoğu'da yaygın. İşte tüneller. Cross Harbour Tüneli: Hong Kong'da bulunuyor. Denizin altından geçen ilk tüp tünel. Seikan Tüneli: 1988'den bu yana faaliyette olan Japonya'daki tünel 23.3 kilometresi yer altında olmak üzere 53.85 kilometre uzunluğa sahip. Eiksund Tuneli: Geçen şubatta açılan tünel 287 metrelik derinliği ile dünyanın en derin tüneli.


İmar değişikliği yapıldı

Tüp geçiş projesinin geçeceği bölgedeki imar değişikliği de geçen hafta Cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandı. Önümüzdeki günlerde resmen açıklanacak ihale sonucu, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayından sonra kesinleşecek. Otomobiller, küçük otobüs ve minibüslerin kullanacağı tüp geçiş projesinden günde en az 65 bin aracın geçmesi bekleniyor. Bu özelliği ile de proje, İstanbul'un trafiğinin rahatlamasına büyük katkı sağlayacak.


İki katlı olacak geçiş 4 dolar

Projenin, denizin altından geçen yaklaşık 3,3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. Geçiş 2,1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5,4 kilometre uzunluğunda tünelden oluşacak. Proje kapsamında ayrıca, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası inşa edilecek. İki katlı ve ikişer şeritli planlanan tünelde katlardan birisi giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek, ağır vasıtalar tüneli kullanamayacak. Ulaştırma Bakanlığı, tünelden geçiş ücretlerini maksimum tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirledi.

Yeni Şafak/Hamdi Ateş

Editör: TE Bilişim