103 kaçaklı 2. tekne faciası son anda önlendi
 
Sahil Güvenlik ekipleri, Muğla, Aydın ve Çanakkale açıklarında Yunan adalarına geçmeye çalışan toplam 103 kaçak yakaladı. Tekne ve botların su almaya başladığı, kaçakların batmadan önce son anda kurtarıldıkları öğrenildi. İfadeleri alınan mülteciler, işlemlerin ardından sınır dışı edilecek. Bu yılın ilk 8 ayında ise 18 bin kaçağın yakalandığı açıklandı

İzmir açıklarında Yunan adalarına geçmeye çalışırken batan teknede hayatını kaybeden 61 kaçağın daha cenazeleri kaldırılmadan Ege'de yeni mülteciler yakalandı. Muğla'nın Marmaris, Aydın'ın Didim ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında toplam 103 kaçak yakalandı. Marmaris ve Ayvacık'taki kaçakların, su alan ve batmak üzere olan teknelerden son anda kurtarıldığı öğrenildi.

Önceki gece Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, rutin kontrollerde Didim açıklarında köhne bir teknede 28 kaçağı Yunanistan'a geçmek isterken yakaladı. Gece saatlerinde 13 Filistin, 9 Burma, 2 Fildişi Sahili ve 4 Myanmar uyruklu, beşi kadın ve altısı çocuk 28 kaçağın bulunduğu tekneyi fark eden ekipler operasyon düzenledi. Teknede yakalanan kaçaklar hakkında, yurtdışına kanun dışı yollarla çıkmaktan işlem yapıldı.

Dün sabah saatlerinde de Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, aralarında hamile bir kadının da bulunduğu 32 Filistinli, 4 İranlı ve 3 Afganistanlı kaçağı, batmak üzere olan şişme bir bottan son anda kurtardı. Bozburun Yarımadası yakınlarında su almaya başlayan botu fark eden ekipler, kaçaklardan bir kısmını da düştükleri denizden çıkardı. Kaçaklar Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığı'na götürülürken hamile kadın cankurtaranla Marmaris Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İfadeleri alınan kaçakların sınır dışı edileceği bildirildi. Devriye görevine çıkan 'TCSG-6' Bot Komutanlığı ekipleri ise Çanakkale'nin Avyacık ilçesi açıklarında 1'i çocuk 3'ü kadın Malta, Güney Afrika, İran ve Burma uyruklu toplam 36 kaçağı lastik botla Midilli Adası'na geçme hazırlığı yaptıkları sırada yakaladı. Kaçakların, lastik botun motorunun arıza yaptığı ve su alarak batmaya başladığı sırada kurtarıldıkları bildirildi.

8 AYDA 18 BİN KAÇAK YAKALANDI

Genelkurmay'ın verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında 16 bin 912 kişi yasa dışı yollarla Türkiye'ye girerken veya çıkarken yakalandı. Türkiye sınırından yapılan kaçak geçişlerin çoğunda rotanın Avrupa olduğu, bununla birlikte özellikle son dönem Suriye'den toplu halde yapılan kaçak geçişlerin de arttığı görülüyor. Yasa dışı yollarla sınırı geçerek Türkiye'ye giren yabancılar en çok Suriye, Myanmar, Fas, Afganistan, İran, Filistin ve Somali'den geliyor. Bu ülkelerin dışında Mali, Cezayir, Nijerya, Eritre, Angola, Burma, Gürcistan ve Çin gibi ülkelerin vatandaşları da sayıları az da olsa yasa dışı geçişler sırasında yakalanıyor.
Editör: TE Bilişim