2 milyar Euro ile inşaata girdi  
 
Alman altyapı şirketi DIK ile Türkiye'den Timur Gayrimenkul yüzde 50'şer ortaklıkla yeni şirket kurdu. Ortaklık önümüzdeki 5 yılda İstanbul'da 2 milyar Euro'luk konut, ofis, alışveriş merkezi ve otoparklar yapacak. Alman DIK, üretken beyinli genç nüfusu ekonomik garanti gördüğü için Türkiye'ye geldiğini açıkladı. 
 
Almanya Berlin merkezli altyapı şirketi DIK (Deutsche Infrastruktur Kapital), Türkiye'den Timur Gayrimenkul ile yüzde 50'şer ortaklı bir inşaat şirketi kurdu. Yeni şirket DIK Türkiye önümüzdeki 5 yılda gayrimenkul alanında Türkiye'de 2 milyar Euro'luk yatırım yapacak.

Avrupa ve Asya'nın en büyük gemi onarım tersanesi

DIK halen İstanbul Tuzla'da 175 milyon dolarlık yatırımla Avrupa ve Asya'nın en büyük gemi onarım tersanesini inşa ediyor. Şirket Gelibolu'da 200 milyon dolara mal olacak liman ile Doğu Karadeniz'de de bir başka liman inşa edecek.

İstanbul'da ise DIK ve Timur ortaklığı konut, ofis, alışveriş merkezi ve otoparklar inşa edecek.

Ortaklığının ilk projesi 131 metre yüksekliğindeki bir gökdelen konutu, 130 milyon dolar yatırım bedeliyle İstanbul Levent'te yükselecek.

DIK Türkiye'nin araştırmasına göre İstanbul Taksim ve Levent bölgesinde 2 bin ile 3 bin lira maaş alan bekar veya yeni evli 950 bin kişi bulunuyor. Ayda 900 ila bin 300 lira kira ödeyen bu kişiler için bölgede yeni bina hiç yok; en yeni bina 25 yaşında. Adını kapı numarasından alan Nef 163'teki dairelerin yüzde 95'i 1 oda 1 salon, yüzde 5'i 2 oda 2 salon şeklinde olacak.

DIK Türkiye ortağı ve Timur Gayrimenkul Genel Müdürü Erden Timur, "Burayı yatırım için alan da kiraya verecek. Konseptimiz son kullanıcının kiracı olması." dedi. 59 ila 132 metrekare genişliğindeki daireler 194 bin ila 540 bin liradan satılacak.

DIK Türkiye İstanbul Göztepe'de de 33 katlı bir konut gökdelenini dikecek. Bina Anadolu yakasının en yükseği olacak. Nef serisi konut gökdelenlerdeki dairelerin zeminden tavana net yüksekliği 4 metre olacak ve sakinlerine ferah bir ortam sağlayacak.

Erden Timur, Nef isminin nefesten geldiğini söyledi. DIK şirketi son 10 yılda 6 milyar Euro'luk bir fonu yönetti. DIK ve Timur ortaklığı da projelerin yüzde 65'ini özsermaye olarak kendi kasasından karşılayacak.

İstanbul'da yapılan basın toplantısında konuşan DIK Global Pazar Araştırmaları Direktörü John B. Marshall, bütün ülkelerde olduğu gibi Türk pazarına girmeden önce 2 yıl süren ve 10 milyon Euro tutan bir araştırma yaptırdıklarını söyledi.

Kriterlerinin, 0-19 yaş arası nüfusun yüzde 20 ve 20-65 yaş arasındakilerin nüfusun yüzde 60'ını teşkil etmesi olduğunu belirten Marshall, "Doğurgan, üretken zekaya sahip olma kriterimiz olan 0-19 arası nüfus kriteri şartımız Türkiye'de tam. Tüketici kesimi oluşturan 20-65 yaş arası da aynı. Bu tablo 2035 yılına kadar da bozulmayacak. Bu garantiyi gördüğümüz için Türkiye'ye geldik." diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim