1. Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi Başladı

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Deniz Trafik Operatörleri Derneği'nin işbirliği ile düzenlenen 1. Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi başladı.

 İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde saat 10.00’da başlayan kongrenin açılış konuşmasını Deniz Trafik Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Terzi yaptı.

Dr.Hasan Terzi'nin konuşmasından sonra İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Nil Güler'de bir konuşma yaptı.

En büyük başarımız akademik birikim.

Prof. Dr. Nil Güler İstanbul Teknik Üniversitesi olarak denizcilik alanındaki akademik doygunluğu sağlamak için harcanan çaba ve elde edilen başarılardan söz ederek, bu kongrenin daha önce yapılmış kongrelerden ayrılmasını sağlayan özelliklerine dikkat çekti. Prof.Güler “Hepimizin bildiği gibi 2003 yılında kurulan Gemi Trafik Hizmetleri boğazlarda can, mal kaybı ve çevre koruma konularında hizmet vermektedir. İTÜ Denizcilik Fakültesi olarak Türkiye'deki denizcilik sektörüne gerek akademik gerekse idari desteğimizi hiç esirgemedik.

Bana kalırsa yaptığımız en büyük hizmet doçentlik alanlarının çoğalmasını sağlamaktır ki bunun anlamı şuydu;  2010 yılına kadar fakültemizde veya diğer fakültelerde denizcilik alanında yükselmek isteyenler yükselemiyordu.akademik birikim ve yayınlarını yakın konulara kaydırıp o alanlarda akademik kariyer yapıyorlardı.2010-2011 yıllarından sonra gemi makinaları işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma işletme mühendisliği birer bilim dalı olarak kabuledildi. Bu şekilde denizcilik alanında giderek akademik birikim oluşturma geleneği sağlamaktayız. .Bunun dışında da İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bi çok hizmetimiz var.  Sektörü eğitme ve kapıları herkese açma gibi..” diye sözlerine devam etti.“Bir çok ulusal ve uluslararası kongre tertipledik,şimdiye kadar yaptığımız kongreler denizcilik alanındaki genel kongrelerdi. İlk defa bu kongreyle özel bir konuyu ele alıyoruz. Bugüne kadar İTÜ olarak hem ulusal, hem de uluslararası birçok kongre tertipledik. Bu kongrelerin ardından akademik birikimler oluşuyor. Ancak özel bir konuda, Deniz Trafik Operatörleri Derneği’nin de desteği ile böyle bir kongre düzenlemekten gurur duyuyoruz” dedi. Prof Güler sözlerini denizcilik alanında fakülte olarak sektöre verdikleri eğitimlerden söz ederek konuşmasını tamamladı.

Özkan Poyraz deniz trafik süreçlerine değindi

1.Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Özkan Poyraz konuşmasında, deniz trafik süreçlerine ve bu sistemin avantaj ve artılarına değinerek, kongrenin konuyla ilgili mevzuat oluşturmadaki yararına dikkat çekti. Dr. Özkan Poyraz deniz trafik süreçlerinin, seyir emniyeti, çevrenin korunması ve trafiğin düzenlenmesi olmak üzere 3 hedefinin olduğunu belirterek “ İzmir ve İzmit körfezlerimizdeki projelerimiz tamamlandı. Mersin’de ise 2015 yılının ilk yarısında teslim alınması ve açılmasını öngörüyoruz. Bununla birlikte yeni trafik yönetimi sistemi ile, Türk boğazlarındaki gemi trafiğini Ankara’da tek bir resim olarak görme kabiliyetine sahip olacağız. Gelecek yılın Haziran ayında bunu da gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Kongrenin önemi ile ilgili olarak “Bu kapsamda kongrenin mevzuatta varsa sıkıntıların çözümüne ışık tutması yönüyle de oldukça faydalı olacağı görüşündeyim” diye konuşan Dr. Özkan Poyraz gemi trafik hizmetleri operatörlerinin alınarak operasyonel kabiliyete kavuşturulmasının önemine dikkat çekti. Özel olarak belirtmek istediği konular olduğunu ifade eden Dr.Özkan Poyaz konuyla ilgili şu sözleri söyledi: “ IMO’nun içinde gelinen belli poziyonlar bireysel olmaktan çok kurumsal olmalı. Buna ağırlık vermeliyiz. Bunun yanında gemi trafik hizmetleri konusunda akademik çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Bir diğer konu ise yazılım ve donanım güncellemeleri. 2015 de bakanlığımız boğazlara gelip gemi trafik hizmetleri yazılım ve donanımın yenilenmesi ile ilgili ihalesine çıkacak. Bunu da buradan duyurmak isterim”.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ve öğle arasının ardından 1. Ulusal Gemi Trafik Hizmetleri Kongresi öğleden sonrada yapılan panelle devam etti. 

Editör: TE Bilişim