Doç .Dr. Selçuk Nas ve Yrd. Doç. Dr.Tevfik Arslan’ın  “ Türk Deniz Ticaret Filosunda Gemiadamlarının İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Ölçümü” konusunda 2010 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmanın sonuçları, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde 26-28 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılan “19. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresinde” bildiri olarak sunuldu ve büyük ilgiyle karşılandı.

11 Ocak 2010 - 01 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma 30 adet gemi işletmesinde, 595 zabit, 746 tayfa sınıfı gemiadamının katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, genel olarak; zabit sınıfı gemiadamlarının iş doyumlarının, tayfa sınıfı gemiadamlarına oranla daha yüksek olduğu, tayfa sınıfı gemiadamlarının çalıştıkları şirketlere olan ”vicdani borçluluk bağlılığının” zabit sınıfı gemiadamlarına oranla daha yüksek olduğu, alınan ücretler konusunda büyük bir hoşnutsuzluk beslenmediği tespit edildi.

Zabitan ve tayfa sınıfı gemiadamlarının iş doyum düzeyleri arasında yapılan analizlerde, tayfa sınıfı gemiadamlarının içsel iş doyum düzeylerinin zabitan düzeyindeki gemiadamlarına göre daha az olduğu saptanmıştır. Gerek yönetici düzeyi gerekse tayfa sınıfı gemiadamlarının, yaptıkları işin güçlüğüne kıyasla aldıkları ücretlerin tatminkar olmadığı, buna rağmen işletmelerinde çalışmaktan mutlu oldukları ve işletmelerinden ayrılmayı nadiren düşündükleri, imkan olduğunda her iki grubun da karada başka bir işte çalışmayı tercih edebilecekleri tespit edilmiştir. Gemiadamlarının çalıştıkları işletmelerde mutlu olduklarını beyan etmeleri ve işten ayrılmayı nadiren düşünmeleri, yapılan çalışmanın Türkiye’nin kurumsallaşmış gemi işletmelerinde gerçekleştirilmiş olmasından kaynakladığı düşünülmektedir.

Editör: TE Bilişim