17 gemi alınacak, süre 10-20 dakika kısalacak

Büyükşehir Belediyesi, 2013’e kadar 15 yolcu gemisiyle iki arabalı vapur alacak. İskeleler de yenilenecek. Körfez’deki ulaşım imkanları daha verimli kullanılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi ve ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, ilk etapta, 2010-2012 yılları arasında 10 yolcu gemisi, bir arabalı vapur alımı için ihale çalışmaları sürdürülüyor. Büyükşehir’in ikinci etap çalışmaları kapsamında da 2012-2013 yılları arasında beş yolcu gemisi ve bir arabalı vapurun alınması planlanıyor.
Mevcut işletimde yapılan yolcu sayımları ve ileride artacağı varsayılarak 400-450 kişi kapasiteli olarak alınması planlanan gemilerin, yolcu salonu ferahlığı, konforu, iniş-biniş kolaylığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için katamaran gövde tipinde olması öngörüldü.

Mesafeler yakınlaşacak

İzmir Körfezi’nde çalışacak yeni gemilerin boylarının 37-41 metre, eninin ise 10-12 metre arasında değişeceğini bildiren yetkililer, iskelelerin verimli kullanılması, yolcu iniş-binişlerinin hızlı ve rahat, oturma düzeninin de halkın alışkanlıklarına uygun olması konularına özellikle dikkat edildiğini söyledi.


Mevcut gemilerle Konak-Bostanlı arasındaki 2.38 deniz mili mesafenin yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada kat edildiği, yolcu iniş-binişinin beş dakika olarak eklenmesiyle toplam 25 dakikada seferin tamamlandığını belirten yetkililer, yeni gemilerle bu sürenin 15 dakikada tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Halen 30-35 dakikada tamamlanan arabalı vapur seferlerinin de yeni alınacaklarla 15 dakikaya kadar düşürülmesi planlanıyor.

Yüzer iskeleler geliyor

Büyükşehir Belediyesi, proje hedeflerine uygun olarak bilgisayarlı deniz trafik takip kontrol sistemi de oluşturarak tüm personeli sisteme uygun şekilde eğitimden geçirecek. İskeleler, yeni alınan gemilere göre işletmenin verimliliğini artıracak şekilde yeniden yapılandırılacak. Dalga, rüzgar ve denizin alçalıp yükselmesinin (med-cezir) sakıncalarını ortadan kaldırıcı yüzer iskeleler yapılacak. İşletme sırasında oluşabilecek risklerin önlenmesi açısından ayrıca bakım ve onarım ünitesi de kurulacak.
Büyükşehir deniz ulaşımında halen kendi mülkiyetinde olan yedi yolcu gemisi, 14 kiralık yolcu gemisi ve yine kendine ait üç arabalı vapurla hizmet veriyor.

Editör: TE Bilişim