168 Yıl Önce Kaybolan Gemi Bulundu

İngiliz kraliyetine ait gemi, 1846 yılında buzullara sıkışarak batmıştı. Kanada Başbakanı, enkaza ulaşılmasını 'ülke tarihinin en büyük gizemlerinden biri çözüldü' şeklinde duyurdu.

 Ünlü İngiliz kaşif Sir John Franklin'in Kuzey Kutbu'nda 1846 yılında kaybolan iki gemisinden biri, 168 yıl sonra bulundu. İngiliz kraliyetine ait gemi, King William adası yakınlarında 129 kişilik mürettebatı ile birlikte buzlara sıkışıp batmıştı. Geminin dış iskeletinin iyi durumda olduğu belirtilirken, küresel ısınma nedeniyle bölgedeki buzulların erimesi gemi enkazına ulaşmayı kolaylaştırdı.

 Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi ve ülke tarihinin en büyük gizemlerinden birinin çözüldüğünü açıkladı. Bulunan geminin, kaybolan HMS Erebus ya da HMS Terror gemilerinden hangisi olduğunu henüz bilmediklerini kaydeden Harper, batık gemiye Kanada Milli Parklar İdaresince sırf bu iş için satın alınan uzaktan kumandalı su altı arama aracıyla ulaşıldığını anlattı. Bulunan geminin, Kanada'nın Kuzey Kutbu'ndaki egemenliğinin en önemli delili ve parçası olduğunu ifade eden Harper, "Bu Kanada için tarihi bir andır" dedi. Geminin bulunmasında emeği geçenlere teşekkür eden Harper, pazar günü bulunan geminin görüntülerinin, kayıp iki gemiden biri olup olmadığından emin olmak için incelendiğini söyledi.

 Başbakan Harper, çıkarılan iki parçanın incelenmesinden sonra kesin kanaate vardıklarını anlattı. Arama çalışmalarına 2008 yılında başlanan ve federal bütçeden özel ödenek ayrılarak desteklenen çalışma için İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Kanada Genel Valisi David Johnston'a bir kutlama mesajı gönderdi.

Editör: TE Bilişim