14. Ulusal Denizkızı Kongresi 26-27-28-29 Haziran tarihlerinde yapıldı

Denizci Öğrenciler Derneği’nin 1999 yılından beri aralıksız olarak gerçekleştirdiği Denizkızı Kongresi bu yıl da 14.sü Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 26 Haziran’da gerçekleşen açılış ile gerçekleşti.

Açılışta ilk olarak Denizci Öğrenciler Derneği eski dönem başkanı Hasan Haliloğlu söz aldı. Haliloğlu’nun ardından sahneye çıkan Denizci Öğrenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Aşık konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün Ekim ayından itibaren sarf ettiğimiz çabanın ve gösterdiğimiz emeğin meyvelerini toplama günü olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Kongremizin temel amaçları; öğrencilerin daha okul sıralarından kaynaşmasını sağlamak, akademik olarak gelişmelerine katkıda bulunmak ve sektörden gelen temsilciler ile tanışma fırsatı bulmaktır. 14. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin de bu amaçlar doğrultusunda gerçekleşmesini temenni etmekteyim. Bu zor zamanlarda her zaman destekçimiz olan değerli hocalarımıza, sponsorlarımıza teşekkür ederim.

Denizcilik sektörünün içerisinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle şüphesiz öğrenci olan bizler için gerekli kurum ve kuruluşlardan maddi ve manevi destek görememek 14. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin çalışmalarını oldukça zorlaştırmıştır. Buna rağmen birlik ve beraberliği sağlayan öğrenci arkadaşlarımız ile birlikte bugün burada bu etkinliği gerçekleştiriyor olmak dünya denizcilik camiası tarihinin en zor günlerini yaşarken burada 15 okuldan denizcilik eğitimi alan öğrencileri bir araya getirmek büyük bir başarı göstergesi olarak nitelendirilebilir.

Kaldı ki eğitim gördüğümüz okullarda en zor deniz şartlarında mücadele edebilmek için eğitim gören bizleri bu olumsuz durum yıldırmamış, aksine daha çok çalışmaya sevk etmiştir. Ulu önderimizin 1 Kasım 1924 günü TBMM’nde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer vermiştir: 
 “Efendiler!
Bahriye’yi esaslı ve ciddi bir biçimde geliştirip, düzenlemek düşünülmelidir. Bu konuda başlangıç noktası, özellikle seçkin elemanları hak ettikleri gibi yetiştirip, onlardan memleketin ivedi gereksinimlerinde yararlanmak ve herhalde memleketin gücünün üzerinde hayallerden de uzak durmak olmalıdır.”

Bizde bu gerçekçilik doğrultusunda 4 gün boyunca denizci öğrenciler olarak çalışmalarımızı yürüterek kongremizin sonunda sektörümüze kazanımlar sağlayacak fikirler ve projeler sunmuş olacağız. Şu unutulmamalıdır ki dünya denizlerinde yer alabilmek için sen-ben kavgasını bırakıp tek bir ağızdan güçlü bir şekilde biz demeliyiz. Kongremizin bu birlik içerisinde geçmesini diler, kongreye katılan sektör temsilcileri ve denizci öğrencilere teşekkürü bir borç bilirim. İçerisinde bulunduğumuz denizcilik haftasını en içten dileklerimle kutlar, Tüm denizcilerimizin pruvası neta rüzgarı kolayına olsun. Saygılarımla."

Burak Aşık’ın ardından kürsüye gelen Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emin Şişman; öğrencilere başarılar diledi. Ardından kürsüye gelen Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay öğrencilerin böyle bir etkinlikte 14.sünü düzenleme başarısına dikkat çekti.
Açılışın son bölümünde Denizci Öğrenciler Derneği yıl içerisinde gerçekleştirdikleri etkinlikler ile ilgili beraber çalıştığı kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi.

Bu yıl gerçekleştirilen 14.Ulusal Denizkızı Kongresi’nde öğrencilerin katılacağı çalıştaylar ile ilgili kısa bir oryantasyon düzenlenip; öğrencilere çeşitli bilgiler verildi. Bu yıl ki kongrede ele alınacak çalıştay konuları;

• Türkiye’nin Denizcilik Vizyonu
• 2013 UNESCO Piri Reis Yılı
• Alternatif Enerji Kaynakları ve Alternatif İş Sahaları
• Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Açılışın ardından Türkiye’nin Denizcilik Vizyonu konulu seminerde Deniz Ticaret Enstitüsü Müdürü Oğuzhan ÜÇOK bir seminer gerçekleştirdi. Türkiye’nin denizcilik politikaları hakkında düşüncelerini dile getiren Oğuzhan ÜÇOK dünya denizcilik piyasaları hakkında bilgiler verdi. Denizci bir ülke olmak adına neler yapılması gerektiği hakkında görüşler belirtti. Derneğin kendisinin de öğrencilik zamanlarında içinde aktif olarak çalıştığı bir kuruluş olduğunu ve bu kongrede bulunmaktan son derece mutluluk duyduğunu ifade etti. Ayrıca denizcilik öğrencilerine kapısının her zaman açık olduğunu, her türlü sorunlarıyla ilgileneceğini belirterek sunumunu tamamladı.

Kongrenin 2.günü Global Deniz Ticareti seminerinde Hanjin Shipping Hat Müdürü Galip Soykan katılımcı olarak yer aldı. Dünya denizcilik tarihinden örneklerle sunumuna başlayan Galip Soykan, Türk deniz ticareti hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Türk deniz ticaretinin gelişim öyküsü ve Türkiye de konteyner taşımacılığı hakkında konulara değindi. Ayrıca ARKAS holdingin dünya piyasalarında çalıştırdığı hatları hakkında bilgi vererek holdingin denizcilik piyasasında geleceğe dair planlarını anlattı.

Gemi İnşa Sanayinde Türkiye seminerinde GİSBİR Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Özokutucu ve Türk Loydu Eğitim Koordinatörü Hakan Aydoğdu öğrencilerle bir araya geldi. Türk Loydu Eğitim Koordinatörü Hakan Aydoğdu yaptığı sunumda Türk Loydunun işlevlerini, çalışma alanlarını ve kurumsal kimliğini öğrencilere sunumlarıyla aktardı.Türk loydunun geldiği noktayı örneklerle açıklayan Aydoğdu Loyd’un Türk denizciliğinin gururu olduğunu belirtti.

GİSBİR genel sekreter yardımcısı Ercan Özokutucu Türkiye de gemi inşa sanayinin istatiksel verilerini aktardı.2008 yılından sonra düşüşe geçen gemi inşa sanayinin GİSBİR tarafından önerilen krizden kurtulma yöntemlerini öğrencilere iletti.Dünya gemi inşa sanayinde offshore platformlarının popülaritesine dikkat çeken Özokutucu Türk tersanelerinin de bir an önce bu sektöre yönelmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Denizkızı kongresinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Öğleden sonra ki programda; Kadının Sektördeki Yeri temalı seminerde Nuvara Uslu Erdönmez ve WISTA Üyeleri yer aldı. Sunumlarında WISTA ile tanışma hikayesi ile başlayan Erdönmez, WISTA ile ilgili çeşitli bilgileri öğrencilere aktardı. WISTA’nın dünya genelindeki yaptığı faaliyetleri aktaran Erdönmez sivil toplum kuruluşlarının sektördeki önemine değindi. Öğrencilerin sorularını samimiyetle yanıtlayan WISTA üyeleri, DÖDER gibi bir oluşumun etkinliğinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Dergi koordinatörü Seren Ocak katılımlarından ötürü Nuvara Ersönmez’e ve WISTA yönetimine plaketlerini taktim etti.

2.günün sonunda öğrenciler akşam Şehirhatları’nın katkılarıyla ulaşımını sağladıkları Anadolu Kavağı’nda akşam yemeğinde bir araya gelerek hoşça vakit geçirdiler.

Kongrenin 3. Gününde denizcilik tecrübeleri konulu konferansa konuşan Kd. Kılavuz Kaptan Muhammer Arslantürk, öğrencilere denizciliğin temel prensiplerini anlattı. Denizde başına gelen ilgi çekici olaylara değinen Arslantürk denizcilikte ömür boyu öğrenmenin önemine dikkat çekti. Denizciliğinin keyifli ama bir o kadar da ciddi bir meslek olduğunu söyledi. Arslantürk’ün konuşması öğrenciler tarafından ilgiyle dinlenildi.

3.günün son seminerinde ise Denizci Öğrenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Aşık ve Basın Koordinatörü Kürşat Pekşen’in konuşmacı olarak yer aldığı “Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi” temalı seminer gerçekleştirildi.

3.günün akşamında öğrenciler İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesinde gerçekleştirilen “Açık Hava Sineması” etkinliğine katıldılar.

Kongrenin son gününde ise ilk konferansın konusu Deniz Sigortaları oldu. Konuyla alakalı konferansı Anadolu Sigorta Oto Dışı Hasar Müdürü Kaptan Kaan Aydemir verdi. Kongrede bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Aydemir denizcilikte sigorta sözleşmelerini anlattı. Denizci öğrencilere bu alanda da çalışabileceklerini belirtti.

Son günün 2. Konferansı ise 500.yılında Piri Reis haritası oldu. Oturum başkanlığını Nazmi Çeşmeci’nin yaptığı konferans öğrencilerin ve katılımcıların bir hayli ilgisini çekti. Piri Reis’in 500 yıldır yaşayan bir değer olduğunu belirten çeşmeci böyle bir değere daha fazla sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Piri Reis’in yalnızca bir denizci değil, bir bilim insanı olduğunu sözlerine ekledi. Ardından konuşan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaçar ise Piri Reis haritasının bilinmeyen yönlerini ve tarihi süreçleri anlattı. Panelde konuşan diğer bir konuşmacı ise Dolmabahçe Saray Müdürü Doç. Dr. Bülent Arı oldu. Piri Reis’in yaşadığı dönemdeki tarihi olaylara ve Akdeniz’in durumuna dikkat çeken Bülent Arı, dönemin sosyolojik ve politik şartları hakkında bilgiler verdi. Konferansın son konuşmacısı ise tarihi haritalar konusundaki araştırmalarıyla tanınan İTÜ harita mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Doğan Uçar oldu. Piri Reis haritasının teknik yönlerine dikkat çeken uçar, 500 yıl önce çizilen bu haritanın çok ciddi bir bakış açısı gerektirdiğini, bu nedenle piri reisin çok iyi bir araştırmacı olduğunu ifade etti.piri reisin tarihi bir efsane olmaktan ziyade iyi bir araştırmacı, gözlemci ve derlemeci olduğunu belirten doğan uçar  sunumun da haritanın teknik yönleri konusunda çağrıcı detaylara verdi. Konferansın ardından tüm panelistlere dernek yönetim kurulu tarafından plaket takdim edildi.

Piri Reis Sempozyumunun ardından gerçekleştirilen kapanıl töreninde öğrenciler 4 gün boyunca üzerlerinde çalıştıkları sonuç bildirimlerini okudu. Gerçekleştirilen kapanış töreninde dernek tarafından okul temsilcilerine plaket ve katılım sertifikaları verildi.

Kapanış törenin ardından katılımcılar Pendik Marinturk’e geçti. Pendik Marinturk’un katkılarıyla gerçekleştirilen 14.Ulusal Denizkızı Kongresi Kapanış Kokteylinde öğrenciler ve katılımcılar çok sıcak ilişkiler kurarak kongreyi kapattılar. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Burak Aşık; Pendik Marinturk’e katkılarından dolayı plaket takdiminde bulundu.

Editör: TE Bilişim