14-20 AĞUSTOS HAFTALIK NAVLUN RAPORU

Bölgelerin büyük kısmında oranların artmasıyla hafta yine olumlu sonlandı.Atlantik piyasası hafta boyunca oldukça hareketliydi.

Capesize (Atlantik ve Pasifik)

Bölgelerin büyük kısmında oranların artmasıyla hafta yine olumlu sonlandı. 4 T/c rotalarında günlük 32.913$ fiyat seviyesi görüldü. Bununla birlikte oranlar, Brezilya'nın Tubarao limanından Çin'e 28$, Brezilya'dan Avrupa'ya yaklaşık 13$, Batı Avustralya'dan Çin'e ise 11$ seviyelerindeydi. Genel olarak Capesize piyasası 384 puan artarken, 4 T/c rotalarında %16,5 büyüme kaydedildi. Büyük modern gemiler için bir yıl süreli kiralama bedelleri günlük 30.000-33.000$ seviyesinde yer alırken, kısa dönemler için bu oran 35.000$ civarında bulunuyor.

Panamax (Atlantik ve Pasifik)

Atlantik piyasası hafta boyunca oldukça hareketliydi. Gemi sahipleri, özellikle kısa dönemler için iyi oranlar yakalamada genel olarak oldukça iyimserdi. Pasifik'te bazı gemi kiralayıcıları piyasanın zirve noktaya ulaşmış olduğunu değerlendirse de, yeni hasat sezonunda oranların daha da artabileceği görülmekte. Atlantik ve Pasifik'te piyasalara tahıl sevkiyatındaki artış beklentisi hakim. ABD'nin tahıl açığını tedarik etmesini umarak piyasaya giren tahıl ambarları kısa dönemler için gemi bağlantısı yaptı.

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Hafta başında Supramax oranları önceki seviyelerde tutunmasına karşın, Kuzey Pasifik'te gidiş-dönüş sefer oranlarının günlük 22.000$ seviyesinde tutunmasıyla hafta sonuna doğru artış görüldü. Güney Doğu Asya'dan Hint Okyanusu'na ve Uzak Doğu'ya yapılan gidiş-dönüş seferlerinde anlaşılan oranlar önceki haftaya göre arttı. Gemi kiralayıcılarının süreli bağlantılara daha fazla rağbet etmeleriyle, çok sayıda büyük gemi, 12 aylık sürelere kadar daha yüksek oranlarla tutuldu. Haftanın ikinci yarısı ortalarında tek yönlü seferlerde oranlar yeniden artışa geçse de, Handy'ler daha yavaş faaliyet gözlendi.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Güçlenen Atlantik piyasasında "kirli" yük taşımacığı yapan gemi kiralayıcıları, azalan faaliyetlerini telafi edecek yük bulmakta zorlandı. Kuzey Avrupa ve St Lawrence'dan gelen hurda talepleri yerine gemi sahipleri "temiz" yük buldular. Yüklerde oranlar, gemi sahipleri için çekici olabilecek seviyelere yükseldiyse de, yalnızca birkaç kısa süreli anlaşma bildirildi. Sonuçlandırılan bağlantıların sayısı daha fazla olmakla birlikte, yapılan diğer bağlantılar gizli tutuldu. Karadeniz çıkışlı piyasa, piyasa seyrinin ne yönde olduğuna karar verilmesine olanak tanımayacak düzeyde düzensizdi.

Handy (ABD/K.Atlantik/Lakes/G.Amerika)

Güney Amerika'dan yapılan ticaret hafta başında arttı. ABD Körfezi piyasası, piyasa genelinde görülen genel iyimserlikle, daha çok Atlantik aşırı rotalarda yoğun bir hafta geçirdi. Erken alınan pozisyonlarda Supramax gemiler için önceki haftaya göre daha yüksek oranlarda anlaşılırken, Supramax ve Handymax gemiler, Doğu'ya yapılan ticarette daha sağlam oranlarda anlaşma sağladı. Piyasa daha büyük gemilere kaydığı için daha küçük tonajlı handy'ler uygun rotayı bulmakta zorlanmaya devam etti. Gemi kiralayıcılarının yeni ticaret taleplerini gelecek haftaya erteleyerek piyasası yavaşlatmaya çalışmalarının da etkisiyle hafta sessiz sonlandı.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Düşük tonajlı handy'ler, yüksüz seyretmemek için kabul edilebilir seviyelerde iş bulmakta zorlanırken, hafta başında daha büyük tonajlı gemiler önceki haftaki seviyelerinde faaliyet gösterdi. Daha sonra ise, Güney Afrika'dan Hindistan'a kömür taşımak üzere gidiş-dönüş seferlerine olan talebin artmasıyla, bu ticaret için t/c oranları gün aşırı artış gösterdi ve haftayı 17-19$ seviyesinden tamamladı. Hindistan-Çin arasında Supramax'larla yapılan demir cevheri ticaretinde birbirinden oldukça farklı oranlar bildirilirdi. Bazi gemiler iyi oranlar yakalarken, diğerleri Doğu Kıyısında açığa çıktı ve kabul edilebilir seviyelerde iş almak için Endonezya üzerinden Çin'e geri dönmek üzere bağlantı yapmak zorunda kaldı.

Kaynak: Banchero Costa and Co Spa (Alıntı: Steel Orbis)

Editör: TE Bilişim