Rehin Gemide Çöp İsyanı

ANA-N adlı Türk gemisine İspanya’da sahibinin borcu nedeniyle haciz konuldu. 53 gündür 12 mürettebatın gemide esir olduğunu belirten kaptan, “Çöplerimizi bile atamıyoruz” dedi

İstanbul Türkiye’deki Nabal Denizcilik’e ait ANA-N adlı kuru yük gemisine İspanya’nın Algeciras Limanı’nda haciz konuldu. Gemi sahibinin borcu nedeniyle yapılan işlem nedeniyle gemideki 12 Türk mürettabat 53 gündür esaret altında. Gemiden ayrılmalarına izin verilmediği için durumlarının her geçen gün kötüleştiğini belirten gemi kaptanı Turgut Yıldıran, “Gemiye 53 günde sadece bir kez su ve yiyecek getirildi. Güvertede topladığımız çöplerden yayılan koku dayanılmaz hale geldi” diyor.

12 Türk esaret altında Nabal Denizcilik’in sahibi Sinan Naiboğlu’na ait ANA-N adlı kuru yük gemisine İspanyol yetkililer tarafından el konuldu. Ukrayna’dan aldığı yükü boşaltmak üzere önce İspanya’nın Cartagane Limanı’na ardından da Algeciras Limanı’na giden geminin buradan hareketine Naiboğlu’nun 6,5 milyon dolarlık borcu nedeniyle izin verilmediği öğrenilirken, el koyma işleminin CAT(Caterpillar) firmasının Nabal Denizcilik’ten alacağını tahsil için gerçekleştiği belirtildi. Liman açıklarında demir attırılan ve yaklaşık 2 aydır gemiden ayrılmalarına izin verilmeyen 12 Türk personel ise zor durumda.

Gemide 53 gündür esaret hayatı yaşayan mürettebat bir yandan hukuki sorunun çözülmesini beklerken diğer yandan da her geçen gün zorlaşan şartlarla mücadele etmeye çalışıyor. ‘Suyumuz ve yiyeceğimiz azaldı’ 3 bin 300 tonluk kuru yük gemisinin kaptanı Turgut Yıldıran, “Geminin sahibi Sinan Naiboğlu’nun borcu nedeniyle gemiye haciz uygulandı. Dışarı çıkamıyoruz. İspanya Mahkemesi’nin aldığı karar uygulanıyor. 53 günde bir kez su ve yiyecek getirildi. İçme suyumuz ve taze yiyeceğimiz çok azaldı. En önemlisi de biriken çöpler. Çöpleri güvertede topluyoruz ama gemiden dışarı çıkartamadığımız için etrafa yayılan koku dayanılmaz. sağlık sorunlarımız artacak diye korkuyoruz. Bir arkadaşımızı hastaneye yatırdık. Ama en önemlisi de daha ne kadar burada kalacağımız belli değil” dedi.

Geminin sahibi Sinan Naiboğlu ise borcun kendisini dolandıranlardan kaynaklandığını ve geminin tüm ihtiyaçlarını giderdiklerini, ayrıca isteyen mürettebatın gemiden ayrılabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim