118 yıl sonra buluştular

Ertuğrul Firkateyni’ni çıkarma dalışlarında işbirliği yapan Yapı Kredi Emeklilik ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Müzesi, Japonya açıklarındaki batıkta hayatını kaybeden denizcilerin torunlarını buluşturdu.

Memleketlerinden 10 bin kilometre uzakta Japonya açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nin mürettebatının aileleri, yakın akrabaları tam 118 yıl sonra Rahmi Koç Müzesi’nde buluştu. Yapı Kredi Emeklilik ve Sualtı Arkeoloji Vakfı’nın (TINA) katkılarıyla 2007 başından beri sürdürülen ’Ertuğrul Fırkateyni: Japonya’da Bir Türk Gemisi’ isimli proje kapsamında gerçekleştirilen toplantıda Ertuğrul Firkateyni’nin kaptanı Amiral Osman Paşa’nın torunları ve yakınları başta olmak üzere aileler ilk kez tanışma fırsatı buldu. Biraraya gelen torunlar, şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunup Fatiha okudu. 

550 DENİZCİ ŞEHİT OLMUŞTU: Ertuğrul Fırkateyni, 1889 yılında Japon İmparatoruna II. Abdülhamid’in hediyelerini ve Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli nişanı olan Nişan-ı Ali-i İmtiyaz gönderilmesi amacıyla yola çıkmıştı. 11 ayda Japonya’ya ulaşan gemi, üç ay sonra dönüş yolculuğuna çıkan Ertuğrul, Japonya’nın Oşima Adası açıklarında fırtınaya yakalanarak batmıştı. Bu olayda 550 denizci şehit olmuş, 69 denizci ise kurtarılmıştı.

11 AİLENİN YAKINLARINA ULAŞTIK: Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu, Ocak 2007’deki ilk dalışlarla başlatılan duyurular ve araştırmalar sonucunda bugüne kadar 11 mürettebatın toplam 15 yakınına ulaşıldığını söyledi. Velioğlu, "Amacımız Ertuğrul’un anısını ülkemizde de, en az Japon dostlarımız kadar canlı tutabilmektir" dedi. Velioğlu, Ertuğrul Projesi kapsamında iki kitap hazırlandığını da belirterek, "Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı’nın hazırladığı bir çocuk kitabı. Diğeri ise ulaşabildiğimiz ve mürettebat ailelerinden elde ettiğimiz bilgilerin de yer alacağı, Türkiye ve Japonya’daki çalışmaları aktaracak bir kitap" diye konuştu.

KALINTILAR ÇIKARILACAK: Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı, 10 Ocak-16 Şubat arasında Japonya’da başlayacak yeni dalış sürecinde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da ekipte yer alacaklarını söyledi. Turanlı, geçen yılki dalışların tespit amaçlı olduğunu, bu yılki dalışlarda geminin kalıntılarının çıkarılmasın başlanacağını belirtti.

11 mürettabatın 25 yakınına ulaşıldı

MÜRETTEBAT Tophaneli Mehmet Tevfik Halil Efendi’nin kızı Muzaffer Aydın Esin ve torunu Emre Seles, Çarkçı Kolağası Hasköylü Halil Oğlu Halil’in torunu Ülker Aktan, Mehmet Ali Bey’in torunları Melike Aykut ve Sinan Aykut ile torununun oğlu Ekber Onuk, Eyüplü Makine Subayı Arif Salih Efendi’nin torunu Müjgan Çolakoğlu ve torununun oğlu Faruk Çolakoğlu, Sarıpolis Osman’ın torunları Filiz Vural ve Meraz Kızıldağ, Çarkçıbaşı Şekerim Halil Efendi’nin torunu Tuncer İvecan, Amiral Osman Paşa’nın kardeşinin torunu Serra Yılmaz, Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın torunlarının oğulları Mustafa Bozcaadalı, Hilmi Bozcaadalı, Alinur Türetken, Bahri Türetken, Amiral Osman Paşa’nın torununun oğlu Osman Kemal Tektaş, Tekirdağlı Cemil Kaptan’ın torununun çocukları Cemil Ertürk, Zafer Ertürk, Hakkı Ertürk, Sevgi Sezgin ve Denizhan Sezgin, Ali Kalpakoğlıoğlu’nun torununun oğulları Yusuf Ziya Reisoğlu, Ekremali Kalpaklıoğlu, Seymenali Kalpaklıoğlu, Mahmut Kalpaklıoğlu ve Ali Süvari’nin torununun kızı Canan Eronat.

Tekirdağlı Cemil Kaptan çok kişiyi kurtarmış

TEKİRDAĞLI Cemil Kaptan’ın torunun kızı Ayşe Sevgi Sezgin, anneannesinin kazayı kendilerine defalarca anlattığını belirtti. Çocukluk yıllarında anneannesinin Mediha Ertürk’ün hep, "Baba lafı duyduğumda burnumun direği sızlar’ dediğini söyledi. Anneannesinin görev sırasında şehit olan babasıyla hep çok gurur duyduğunu belirten Ayşe Sevgi Sezgin, "Dedem çok güzel İngilizce konuşurmuş ve çok güzel yüzermiş. Facia sırasında birçok kişiyi kurtarmış ama son dalışında gemiden düşen maddelerin kafasına gelmesi sonucu şehit olmuş" dedi.

Sanatçı Serra Yılmaz, Amiral Osman Paşa’nın kardeş torunu

Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleşen ilk buluşmada sanatçı Serra Yılmaz da Ertuğrul Fırkateyni mürettebatının yakınları arasındaydı. Ertuğrul Fırkateyni’nin kaptanı Amiral Osman Paşa’nın kardeşi Mehmet Reşit Paşa’nın torunu olan Serra Yılmaz da, Amiral Osman Paşa’nın torununun oğlu olan Osman Kemal Tektaş ile ilk kez biraraya geldi. Ertuğrul Fırkateyni’nin komutanı Amiral Osman Paşa ile Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın torunu Avukat Osman Kemal Tektaş, anneannesi Hatice Mebrure Bozcaadalı’nın kendilerine hep dedelerini anlattığını söyledi. Anneannesinin "Babamın ismini torunum yaşatacak" diyerek adını Osman koyduğunu anlatarak, "Büyük bir deniz faciası. Onun anılarıyla ilgili bu gün yapılan toplantı şehit aileleri olarak bizi çok mutlu etti" dedi. Gemi mürettebatından Ali Süvarı’nin torununun kızı ve Can Yücel’in ikizi Canan Eronat ise toplantıya katılamadı. 

haberler.com

Editör: TE Bilişim