11 Milyon dolar kurtarma borcu

Antalya'da Kaleiçi Yat limanı açığında demirlediği sırada elektrik kontağından çıkan yangında bir bölümü hasar gören, bir Rus iş adamına ait olduğu iddia edilen Giant 1 adlı lüks yata, 11 milyon dolar yardım kurtarma borcu olduğu gerekçesiyle Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tedbir kararı konuldu.

26 Nisan'da, Antalya Kaleiçi Yat Limanı açığında demirlediği sırada elektrik kontağından yangın çıkan Giant 1 adlı yattaki yangına müdahale eden Ortadoğu Antalya Liman Hizmetleri AŞ'den yangın söndürme ve yardım nedeniyle 11 milyon dolar fatura çıkarıldı. Şirketin bu parayı ödememesi üzerine Ortadoğu Antalya Liman İşletmeciliği AŞ, Antalya Birinci Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak, gemiye tedbir kararı konulmasını istedi. Bunun üzerine bilirkişi, lüks yata toplam 44 milyon dolar değer biçti ve mahkeme tedbir kararı koydu.



Ortadoğu Antalya Liman İşletmeciliği AŞ'nin avukatı Haldun Kepez yaptığı açıklamada, yanan yatın yardım kurtarma ile ilgili borcunun 11 milyon dolar olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Deniz Ticaret Kanununa göre, kurtarılan bir geminin yardım kurtarma ücreti, yardım kurtarmanın başarısına ve kurtarılan geminin değerine orantılı bir değer oluyor. Dolayısıyla yata bilirkişiler tarafından 44 milyon dolar değer biçildi. Yatta elektrik kaçağı vardı. Yangın bu nedenle çıktı. Yat kaptanının talebiyle yardım edildi. Yardım edilmesiydi yat batabilirdi. Bilirkişi raporlarında bunlar belirlendi ve mahkeme tedbir kararı koydu.”

Panama bandıralı yatın sigorta şirketinin ortalarda görünmediği iddia edilirken, tedbir kararı alınan ve Antalya Körfezi açığında demirli bulunan Gianti 1 isimli yatın çıkışına izin verilmiyor. Polonyalı kaptan Jerzy Stryczewski yönetimindeki Panama bandıralı 71 metre boyunda, 2 bin 290 grostonluk Giant 1 isimli yatta, 26 Nisan sabahında sinema salonunda elektrik kontağından yangın çıkmış, kaptan ve personelin müdahalesine rağmen yangın kontrol altına alınamayınca, Ortadoğu Antalya Liman Hizmetleri AŞ ile Antalya Liman Başkanlığından yardım talebinde bulunulmuştu. Her iki kuruma ait yangın söndürme römorkörleriyle yangına müdahale edilmiş, uzun süren bir çalışma sonucunda yattaki yangın söndürülebilmişti.

www.denizhaber.com

Editör: TE Bilişim