Shell: 100 dolarlık petrole alışamayan kendine bisiklet alsın

Royal Dutch Shell CEO’su Jeroen van der Veer, ucuz petrol döneminin bittiğini, herkesin 100 dolarlık fiyatlara alışması gerektiğini belirterek, "Ya da kendinize bisiklet alın" önerisinde bulundu.

Shell Başkan Yardımcısı Rob Routs, Türkiye’nin kendileri için büyük öneme sahip 6 pazardan biri olduğunu belirterek, Turcas’la kurdukları ortaklığı başarılı bulduğunu söyledi.

ULUSLARARASI petrol devlerinden Royal Dutch Shell CEO’su Jeroen van der Veer, son dönemde petrol fiyatlarında peş peşe rekorla noktalanan artışın arz ve talep nedeniyle değil, insanların petrolü yatırım aracı olarak kullanmak istemesinden kaynaklandığını söyledi. Shell’in Londra’da düzenlenen strateji toplantısına İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Jeroen van der Veer’in yanısıra başkan yardımcıları Peter Voser, Linda Cook, Malcolm Brinded ve Rob Routs da katıldı. Routs, Türkiye’de çok mutlu olduklarını, Turcas ile ortaklık modelinin çok başarılı olduğunu söyledi.

100 DOLARA ALIŞIN: Shell’in global stratejilerini aktaran CEO van der Veer, "Sektörde bugüne kadar hiç görülmemiş bir faaliyet dönemine girdik. Şekillenmekte olan yeni enerji coğrafyasında Shell için yeni stratejik merkezler yaratıyoruz" dedi. Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran van der Veer, petrol fiyatları konusunda bugünlerde tahmin yapmanın çok zor olduğuna dikkat çekti. Van den Veer, "Ancak hem talebin artması hem de yatırımcıların petrolü bir yatırım aracı olarak kullanmaları, fiyatları bir süre daha yüksek seviyede tutacağa benziyor. 100 dolarlık petrol fiyatlarına alışın ya da bisiklet kullanın" diye konuştu.

UCUZ PETROL DÖNEMİ BİTTİ: Fiyatların yükselişinde dünya nüfusundaki hızlı artışla üretimin talebe yetişememesinin etkili olduğunu belirten van der Veer, ucuz petrol döneminin sona erdiğini söyledi. Van der Veer, "Dünya nüfusu 6 milyar insandan 9 milyara doğru ilerliyor. 1 varil ham petrol ürtetiminin maliyeti ise 5-6 dolarlardan 25 dolara çıktı. Finansal krizle birlikte emtia piyasalarına kaçış hızlandı. Ayrıca yatırımcılar Çin gibi ülkelerin enerji ihtiyaçlarının karşılanamaz düzeye çıktığını düşünüyor. Yüksek fiyatın en büyük nedeni bu saydıklarım" dedi.

Türkiye Ukrayna için model olacak

ROYAL Dutch Shell Başkan Yardımcısı Rob Routs, Türkiye’nin şirket açısından büyük öneme sahip 6 pazardan biri olduğunu belirtti. Routs, "Turcas ile yaptığımız ortaklık son derece başarılı oldu. Bir taraftan satışlarımız patlarken diğer yandan marka bilinirliğimiz hızla yükseldi. Yakaladığımız başarı seviyesi beklentilerimizin çok üzerinde gerçekleşti. Türkiye ekonomik gelişimini hızla sürdürüyor. Biz de Türkiye ile birlikte büyümeyi planlıyoruz" dedi. Shell yetkilileri, Türkiye’de uyguladıkları iş modelinin başarıya ulaştığına dikkat çekerek, "Bunu bölgere ülkelerde ilk aşamada Ukrayna’da uygulamayı düşünüyoruz" diye konuştular.

Alternatif enerji şart ama dünyanın karnını doyurmaz

ROYAL Dutch Shell CEO’su Jeroen van der Veer, 2006’da 3.5 milyar litre biodizel ürettiklerini 2007’de ise bu rakamın 5 milyar litreyi bulduğunu söyledi. Van der Veer, "Alternatif enerji, dünya için olmazsa olmaz bir kaynak. Rüzgar, ethanol, güneş enerjileri her zaman pazarda yer alacak. Ancak 2025’te dünya nüfusu ve enerji ihtiyaçlarını düşünürseniz, dünya enerjisinin yüzde 80’i yine kömür, petrol ve doğal gazdan sağlanacak. Dünya enerjisinin 2007’de yüzde 97’si, bu 3 yöntemle elde edildi" dedi.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim