Nehirler tehlike altında
 
Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF, baraj yapımı, su çıkarma projeleri, kirlilik, aşırı balık avlanması ve iklim değişikliği gibi değişik nedenlerden tehdit altında olan 10 nehrin listesini yayınladı.
 
Listede yer alan nehrirlerden biri de Nil Nehri

Vakfın raporuna göre en fazla zarar görme riski altındaki nehirlerin büyük bölümü Asya'da.

Bunlar Yangtze, Mekong, Salween, Ganj ve İndus nehirleri.

Listede ayrıca Avrupa'da Tuna; Latin Amerika'da Rio Grande; Güney Amerika'da La Plata, Afrika'da Nil ve Avustralya'da Murray- Darling nehirleri yer alıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'na göre en büyük sorunlar, su seviyelerinin düşmesini önlemek ya da hidroelektrik enerjisi üretimi için baraj yapılmasından kaynaklanıyor.

Raporun yayınlanması, 22 Mart Dünya Su Günü öncesine denk getirildi.

Raporda, nehirlerin daha kapsamlı bir koruma altına alınması gerektiği; bu yapılmazsa, suya erişim hakkı konusunda anlaşmazlıklar yaşanabileceği, ayrıca salgın hastalıklar görülebileceği ve suyun kalitesinin de düşebileceği uyarısı yapıldı.

WWF, hükümetlerin su meselesini ulusal güvenlik kapsamında değerlendirmeleri gerektiğini savunuyor.

WWF'ye göre hükümetler nehirlerin korunması için daha fazla önlem almalı, suyun eşit ve devamlı şekilde kullanıcılara dağıtılmasını garanti altına almalı.

Raporda, aşırı su tüketen sanayi kuruluşlarının da kullandıkları su miktarını azaltmak için yeni yöntemlere başvurmaları çağrısı yapılıyor.

Kaynak: BBC Türkçe

 

Editör: TE Bilişim