1 yat 30 turiste bedel

Türk marinaları turizm için büyük gelir kapısı olabilir, ama sayıları yetersiz kalıyor.

ÜÇ tarafı denizlerle kaplı Türkiye, marina sayısındaki yetersizlik nedeniyle yat turizminde İspanya, İtalya, Fransa gibi Akdeniz ülkelerinin gerisinde kalıyor. Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ferika Özer Sarı, ülkemizde bir yatın getirdiği dövizin neredeyse 30 turistin harcamalarının toplamına eşit olduğuna dikkat çekti.  

Dünya turizminde önemi her geçen gün artan marina ve marina işletmeciliği konusu Türkiye üniversitelerinde ilk kez kitap oldu. Yaşar Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı tarafından yazılan “Marina İşletmeciliği” isimli kitapta, Türkiye’deki marinaların yapısal özellikleri ve hizmet kalitesini etkileyen faktörler ortaya konuldu. Marina ve çekek yerleri sayısı 62’yi bulan Türkiye’nin yat turizmi kapasitesinin yalnızca yüzde 10’unu kullanabildiğini ifade eden Sarı, Avrupa ve ABD’den örnekler verdi.

Fabrika gibi iş imkanı

Bir marinanın sosyo-ekomik yapısı nedeni ile açılacak bir fabrika gibi iş imkanı sağlayacağına dikkat çeken Sarı, “Türkiye turizminin en dezavantajlı olduğu konuların başında düşük gelirli turist gruplarına hizmet vermesi bulunuyor. Bu durum turizmde istenen gelirin elde edilmemesine neden oluyor. Sadece yat turizminde durum farklıdır ve özel yatlarla gelen turistler diğer turistlere göre daha üst gelir  gruplarındadır. Türkiye marinalarında yapılan bir araştırmaya göre; gelen yatçıların yüzde 50 gibi büyük bir kısmının 3 bin ABD doları üzerinde harcama yaptıkları tespit edildi. Bir yatın kumanyasından bağlanmasına kadar çok çeşitli harcamaları olur ve sonuç olarak bir yatın getirdiği döviz  yaklaşık  30 turistin harcamalarına eşit seviyede” dedi.

SAYILARLA MARİNALAR

· Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 62 marina ve çekek yeri bulunuyor. Çekek yerlerinde 17 bin 500 yat bağlama kapasitesine ulaşan Türkiye’de marinalarda doluluk oranı yüzde 90 oranında.

· Ege Bölgesi’ndeki marina ve çekek yeri sayısı 40 kara ve deniz kapasitesinin toplamı 2 bin 700 yat.

· İzmir ve ilçelerinde 6 marina bulunuyor, kapasite 2 bin 85 yat.

· İtalya’da yat bağlama ve yanaşma yeri sayısı 128 bin 42.

· Fransa’da yat bağlama ve yanaşma yeri sayısı 227 bin 700.

· ABD’de yat bağlama ve yanaşma yeri sayısı 874 bin 100.

 

Editör: TE Bilişim