1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı tüm yurtta törenlerle kutlanırken, İstanbul'da Kıyı Emniyeti'nin yaptığı Boğaz geçişi muhteşem oldu.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında ilk tören bu saba 09:00 da Taksim Atatürk Anıtında yapıldı. Türkiye Denizcilik Federasyonu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı münasebeti ile Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 

Barbaros Anıtı önünde tören

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Beşiktaş Meydanı'nda kurulan etkinlik alanındaki törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Denizcilik ve Kabotaj Kanunu ile milli mücadelenin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hakimiyetin karasularda da ilan edildiğini vurguladı.

Denizlerdeki egemenliğin perçinlendiği bu tarihin 92. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Şahin, "1 Temmuz denizlerdeki hakimiyetimizin ve bağımsızlığımızın simgesi ve Türk denizcisinin en büyük bayramıdır. Milletimizin denizlerdeki egemenlik haklarını geri alarak yurttaşlarımızın hizmetine sunan Kabotaj Kanunu, deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğimizin gelişmesi için önemli bir süreci başlatmıştır." ifadelerini kullandı.

Şahin, 3 tarafı denizlerle çevrili ve 2 boğaza sahip Türkiye'nin denizcilikteki önemini her geçen gün arttırdığını, büyük limanların açıldığını, modern tersanelerin kurulduğunu anlattı.

Denizcilik sektörünün ülke ekonomileri için lokomotif olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Anadolu'ya yerleşmeye başladığımız tarihten itibaren denize yönelmiş ve yaklaşık bin yıldır denizcilikte söz sahibi olmuş bir milletin mensubu olarak zengin potansiyelimizin en iyi şekilde değerlendirilmesi, denizcilik sektöründeki ilerlemenin ve dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha da arttırılması ülkemizin en önemli hedeflerindendir. Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasında bir köprü konumunda olması sahip olduğu taşımacılık koridorlarıyla stratejik olarak diğer ülkelere göre daha avantajlı konumu bizler için rehber olmalıdır." diye konuştu.

Suat Hayri Aka: "Denizciliğimiz ilk 20 ülke arasında 14. sırada"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşarı Suat Hayri Aka da Kabotaj Kanunuyla Türk denizciliğinin geliştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünya deniz ticaretini kontrol eden 30 büyük ülke içinde 14. sıradadır. 177 uluslararası ticarete açık limana sahiptir. Hopa'dan İskenderun'a kadar çeşitli büyüklüklerde, çeşitli amaçlarla inşa edilmiş 177 deniz tesisine sahibiz. 50'nin üzerinde marina, 25 bin yat bağlama kapasitesiyle dünyanın önemli deniz turizmi ülkelerinde biriyiz. 112 bin aktif gemi adamıyla Çin'den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülkelerden biriyiz. Askeri denizciliğimiz bir yana ticari denizciliğimizde de çok önemli gelişmeler yaşadık. Dış ticaretimiz yaklaşık 340 milyar dolar, bunun 200 milyar dolarlık kısmı deniz yoluyla taşınıyor. Bu da 450 milyon tona yakın yük hareketi demektir. 80 tersane ile dünyanın önemli gemi inşa ülkelerinden biri haline geldik. Mega yat inşaatında dünyada üçüncüyüz. 22 adet Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarında yani can, mal, işçi hakları, çalışma standartları açısından uluslararası standartlara en uygun seviyede gemi sökümü yapan Akdeniz'deki, Avrupa'daki tek ülkeyiz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da Kanal İstanbul Projesi'nin Türk denizciliğini geliştireceğini belirterek, "Ticaret gemileri ağırlıklı olarak Kanal İstanbul'a yöneldiği takdirde bizim de Boğaz'dan İstanbullular olarak istifade etme imkanımız daha fazla olacak." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Mehter Takımı gösteri yaptı.

Törenin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler meydanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret ederek, dua etti. Ziyaretin ardından Vali Şahin, anı defterini imzaladı.

Buradan Beşiktaş iskelesinde bekleyen Kıyı Emniyeti gemisine binen Vali Şahin ve beraberindeki heyet, İstanbul Boğazı'na çelenk bıraktı ve Boğaz'da gerçekleştirilen töreni izledi.

Tören alanında Şinasi Yelkenci'nin denizden çıkarılan atıklardan oluşturduğu Denizden Gelen isimli sergisi de vatandaşların beğenisine sunuldu. Aktif Balıkadamlar Spor Kulübü dalgıçları da boğazdan akıt çıkardı.

Boğazda muhteşem gösteri

Barbaros Anıtı önündeki törenden sonra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, UDHB Müsteşarı Suat Hayri Aka, Bakanlık Bürokratları, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve diğer davetliler Nene Hatun gemisi ile kısa bir boğaz turu yaptılar. Davetlilere öğlen yemeğinin de ikram edildiği gezide Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı deniz araçları geçit resmi ile Boğazda muhteşem bir gösteriye imza attılar. 

Editör: TE Bilişim