BM verilerine göre, dünyada 1 milyar kişi yani insanların yaklaşık altıda biri, temiz içme suyuna ulaşma olanağından yoksun bulunuyor. Yayımlanan son BM verileri, dünyada üç kişiden birinin su kıtlığının bulunduğu bölgelerde yaşadığını orta koydu.

BM verilerinin ortaya koyduğu su sıkıntısıyla ilgili diğer bilgiler şöyle:

-BM'nin 2006 değerlendirmesine göre, hükümetlerin 2000 yılı Binyıl Hedefindeki "güvenli içme suyuna ulaşamayan insanların oranının 2015'e kadar yarıya indirilmesi" hedefine ulaşılabilir. Ancak dünya, daha iyi sağlık koşulların geliştirilmesiyle ilgili bağlantılı hedefinde yavaş ilerliyor.

-2002 yılında temiz su sıkıntısıyla doğrudan bağlantılı hastalıklardan olan ishalden 1,8 milyon, sıtmadan 1,3 milyon kişi öldü. Ölenlerin hemen hemen tamamını beş yaşındaki çocuklar oluşturdu.

-İçme suyuyla ilgili olarak 2015 yılına kadar konulan hedefe ulaşılabilmesi için bugüne kadar yapılan harcamaların üstünde yılda 10-30 milyar dolarlık daha harcama gerekiyor.

-İnsanların nehirler, göller ve sulak alanlardan elde ettiği suların yüzde 74'ü tarım, yüzde 18'i sanayide ve yüzde 8'i belediyeler tarafından kullanılıyor. Nüfus artışıyla da su ihtiyacı hızla artıyor.

-Çoğu yerde su boruları ve kanallardaki sızıntı, kaçak kullanım gibi nedenlerle yüzde 30-40 civarı su kaybı oluyor.

BM'nin desteklediği Uluslararası Su İdaresi Enstitüsünün ağustos ayında yayımlanan çalışmasına göre, 2050'ye kadar tarımda üretim için gerekli su miktarı yüzde 60-90 oranında artacak.

Enstitünün çalışmasında, tarımda su sıkıntısının azaltılması için, yoksul bölgelerde çatılardan yağmur suyunun toplanması gibi, çiftçilikte yağmur suyu kullanımının geliştirilmesine yoğunluk verilmesi çağrısında bulunuluyor.BM'ye göre, sanayinin su talebi de uygun teşviklerle yüzde 40-90 oranında azaltılabilir.
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim