Yusufeli Barajı ve HES Projesi hızla yükseliyor

ARTVİN-DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek Dünya’nın ise 3.yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatında çalışmaların planlandığı gibi ilerlediği ve gövde yüksekliğinin ise 103 Metreye ulaştığı ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olan Yusufeli Barajı'nda geçen yıl başlayan gövde beton döküm işleri devam ediyor.  

Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırları içerisinde inşaa edilen Yusufeli Barajı ve HES inşaatının gövde yüksekliğine ilişkin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre Yusufeli Barajı’nın gövde beton döküm işlemlerinin devam ettiği ve şuan ki yüksekliğin 103 Metre yüksekliğe ulaşıldığı açıklandı. Toplam 4 milyon metreküp gövde hacmine sahip barajın programlamaya göre gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.  Baraj tamamlandığında, 275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin en yüksek, Dünya’nın ise 3'üncü yüksek barajı olacak.  

10 Haziran itibariyle baraj için 1 milyon 200 bin metreküp beton döküldü. Böylece, gövdede yüzde 28 gerçekleşmeye ulaşıldı. Ulaşılan bu gerçekleşmeyle gövde yüksekliği 103 metreyi buldu.  

DSİ: Çalışmalar planlandığı gibi ilerliyor 

Tamamlandığında Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi'nin kurulu gücü 558 megavat ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacak. Projenin santral binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam ederken, enerji santralinin elektro mekanik parçalarının montajları da inşaat faaliyetlerine bağlı olarak yürütülüyor. 

Yusufeli Barajı, 275 metre gövde yüksekliğiyle 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine ulaşacak. Baraj gövdesinde kullanılacak 4 milyon metreküp beton, ülkemizin bir başından bir başına kadar uzanacak şekilde 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılmasını sağlayacak kapasiteye sahip bir beton yol döşenebilirdi. DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğünce inşa edilmekte olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde Baraj Gövde Betonu dökülmesi çalışmaları devam ediyor. 

Yusufeli Barajı temelden yüksekliği 275 m olup, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Ülkemizin birinci, Dünyanın üçüncü en yüksek barajıdır. 

Tesisin kurulu gücü 558 MW olup; yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kWh/yıl’dır. 

Hayati Akbaş / Artvin

Editör: TE Bilişim