Yaklaşık yarım asırdır yapımı yılan hikayesine dönen Ardıl Barajı inşaatı, 3 yıllık çalışma ile bitirilme aşamasına getirildi.
Bölgede yaklaşık 50 yılı aşkın süredir gündemde olan ve yapımına bir türlü başlanamayan Ardıl Barajı inşaatı yarım asır sonra başlanılmıştı. 2013 yılının Haziran ayında yapımına başlanan Ardıl Barajı’nın Silindirle Sıkıtırılmış Beton (SSM) yöntemiyle gerçekleştirilen gövde inşaatı tamamlandı. Ardıl Çayı üzerindeki barajın gövde üzerindeki köprü imalatının ise Kurban Bayramı’na kadar bitirilmesi hedefleniyor.
Müteahhit firmanın Ardıl Barajı Şantiye Şefi Salih Bilen, gazetecilerle birlikte inşaat alanda inceleme yaparak, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bilen, 2016 Kasım ayı içerisinde su tutulma işlemine başlanacağını belirterek, "Araban ilçesine bağlı Köklüce (Ardıl) kırsal mahallesindeki Ardıl çayı üzerine inşaatı yapılmak üzere 21 milyon 865 bin TL’ye ihalesi yapılan, silindir sıkıştırılmış beton Ardıl Barajı’nın gövde hacmi 150 bin metreküp olup, temelden yüksekliği 54 metredir. Barajın tamamlanmasıyla birlikte baraj gölünde depolanan 15,3 hacimde su ile Araban Ovasında 25 bin 730 dekarlık tarım arazisinin cazibeli olarak sulanması sağlanacak. Ardıl Barajı SSB (Silindirle Sıkıştırılmış Beton) gövde İnşaatı tamamlandı. Kurban bayramı öncesinde, gövde üzerindeki köprü imalatı da tamamlanmış olacaktır. Kasım 2016 tarihinde su tutulması planlanmaktadır. Göl sahasının etkilediği 2,5 km yol inşaatı ve geriye kalan diğer işlerin de yıl sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir" dedi.
Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Ardıl Barajı inşaatının hızla süren çalışmalarından duyduğu memnuniyetini dile getirerek, "Yarım asırdır, Ardıl Barajı inşaatına başlanması için oyalandı. 2013 yılında başlayan Ardıl Barajı projesinin hayata geçirildiğini görmek bizi çok mutlu etti. Asırlardır bölgede yaşanan kuraklıklar nedeniyle bitmeyen su sorunu, bu proje ile 328 bin 383 dekarlık tarım alanı bulunan Araban Ovası’nın 25 bin 730 dekarlık kuru tarım yapılan tarım arazisinde tarihe karışacak" diye konuştu.
Doğan, Çat Boğazı ve Harmancık barajlarının da bir an önce inşaatına başlanmasını istediklerini söyledi.
Kaynak: iha