Suriye’deki Esad rejiminin baskılarından kaçıp Türkiye’ye sığınan Türkmenler, Osmanlı Devleti’ne olan özlemlerinden dolayı Osmanlı Ocakları’na akın ediyor.
Suriye’de yaşanan baskılardan kaçıp Türkiye’ye sığınan Türkmenler, İslam coğrafyasında yüzyıllarca barışın hakim sürdüğü Osmanlı Devleti dönemini arıyor. İç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Türkmenler, Gaziantep’teki Osmanlı Ocağı İl Başkanlığı’na akın ediyor. Ocağa üye olan Türkmenler, Osmanlı’nın çöküş sürecinden sonra İslam coğrafyasının kana bulandığını belirterek, Osmanlı sürecindeki barış dönemlerine hasret kaldıklarını kaydetti. Osmanlı adaletinin geri dönmesini isteyen Türkmenler, İslam coğrafyasında yeniden barış ve huzurun egemen olması için gerekeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Osmanlı Ocakları İl Başkanlığı’na üye olan Türkmen İbrahim Veso, Suriye’de iç savaşın başlaması ile ülkede hayatın durduğunu ve kendisinin de bulunduğu Cerablus’ta Özgür Suriye Ordusu saflarına katılarak, Türkmen cephelerinde savaştığını kaydetti. Cerablus’ta 5 Türkmen kenti bulunduğunu anlatan Veso, "Biz orada çoğunluk olarak Türkmen halkı olarak, devrime katıldık. Bölgelerimize muhafaza olmaya çalıştık. Biz Osmanlı’nın torunlarıyız. Lübnan’da olsun, Irak’ta olsun, Ürdün, Filistin, Cezayir, Mısır olarak Osmanlı’dan çok memnunduk. Osmanlıyı hep arar olduk. Osmanlıyı çok özledik. Biz isterdik ki o tarih yine geri dönsün. Osmanlı İslamiyet’in hilafetidir. Osmanlı çöktükten sonra İslam kanı sürekli akmaya başladı ve halen de akmaya devam ediyor. Osmanlı Devleti buralarda hüküm sürerken İslam coğrafyasında kan yoktu. Bu nedenle Osmanlı Ocakları’na kayıt oluyoruz. Biz, Osmanlı tarihini geri getirmek istiyoruz. Biz buna muhtacız” dedi.
"TÜRKMENLERİN YANINDA OLACAĞIZ"
Osmanlı Ocakları Güneydoğu Bölge Başkanı İdris Candemir de, Suriye’deki iç savaş döneminde Türkmenlerin yanında olduğunu ifade etti. Candemir, “Osmanlı Ocakları olarak, Türkmen kardeşlerimize sahip çıkıyoruz. Gaziantep, Kilis çevresinde yaklaşık, 6 bin civarı Türkmen kardeşimiz yaşamaktadır. Osmanlı Ocakları olarak, Türkmen kardeşlerimizin yanında bulunacağız” şeklinde konuştu. Türkmenlere sahip çıkmaya devam edeceklerini anlatan Candemir, “Gaziantep, Kilis çevresinde yaklaşık, 6 bin civarı Türkmen kardeşimiz yaşamaktadır. Osmanlı Ocakları olarak, Türkmen kardeşlerimizin yanında bulunacağız. Gaziantep’e gelen kardeşlerimiz gerçekten Osmanlı kültürünü, hoşgörüsünü özledikleri için şu anda Osmanlı Ocakları’na akın akın geliyorlar. Güneydoğu Bölge Başkanlığı olarak amacımız, tüm Türkiye’ye yayılan Türkmen kardeşlerimizi tek çatı altında toplamaktır" dedi.
Candemir, Suriye’den Türkiye’ye sığınan bütün mültecilere kapıların açık olduğunu ifade etti.
"OSMANLI HOŞGÖRÜSÜNÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Gösterilen ilgiden memnuniyetini dile getiren Osmanlı Ocakları Gaziantep İl Başkanı Murat Karalar ise, Osmanlı hoşgörüsünü eskiden olduğu gibi şimdi de insanlara yaşatmak amacıyla kurulan bu teşkilatı en iyi şekilde yürütmeye çalıştıklarını söyledi. Kapıların tüm Suriyelilere açık olduğunu belirten Karalar, savaş mağduru Suriyeliler için tüm imkanları seferber ettiklerini kaydederek, "Onlara yardım etmek istiyoruz. Onların mağduriyetini biliyoruz. Onların yerine kendimizi koyarak, elimizi uzattık. Bu amaçla biz Gaziantep Osmanlı Ocakları olarak, bütün Güneydoğu olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bütün Türkmen kardeşlerimiz ve mülteci kardeşlerimiz Osmanlı Ocakları adı altında bir araya getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: iha