TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 100 bin, Giresun’da ise yaklaşık 33 bin kişi yalnız yaşıyor. Giresun’un Gemilerçekeği Mahallesi’nde 40 metrekarelik bodrum katında yaşayan 77 yaşındaki Emine Dere ise onlardan sadece biri.

10 yılı aşkın süredir tek başına yaşayan Emine ninenin 1+1 bodrum katındaki dairesinde bir yatağı, bir de çekyatı, bir de tabaklarını dizdiği raflardan oluşan mutfağı dışında bir şeyi yok. Yalnız yaşadığı evinde ’kendisine bir ses olsun’ diye bir televizyonu var ama o da çalışmıyor.

Emine ninenin her sabah kalktığında yaptığı ilk işlerden biri ise sokağa bakan camının önündeki kaldırımı süpürmek. Bazen bu camdan bakarken yaşadığı duyguları anlatan Emine nine “Buradan aileler geçiyor elleri dolu, çocuklarıyla. Kederleniyorum biraz gözyaşı döküyorum. Ondan sonra silkeleniyorum, toparlanıyorum. Diyorum ki; sen yalnız değilsin. Şükürler olsun Allah’ın var, komşuların var. Bunlarla avunuyorum işte” diyor.

Yalnızlıkla çocukken tanıştı

Yalnızlıkla daha doğmadan tanıştığını anlatan Emine nine “Daha annem bana hamileyken babamı kaybetmişim. Baba nedir bilmem. Daha sonra da annemi. Henüz çocukluğumu dahi yaşamadan evlendirildim. Ancak bu sefer de eşimi kaybettim. Bir oğlum bir de kızım vardı. Ancak ölümlü ayrılıklar hiç bırakmadı peşimi. Oğlum da vefat etti. Bir kızım kaldı hayatta o da evlendi gitti. Bize de kala kala yalnızlık kaldı” dedi.

“Zor olan tek şey yalnızlık”

Akşam perdeleri çekip eve çekildiğinde kederli saatlerin başladığını söyleyen Emine nine “Akşam perdeyi çektiğim zaman yalnızım, hayatla ilişiğin kesiliyor. Tek kalıyorum. Bana ses olacak bir televizyonum dahi yok. Bir tane var komşular getirdi ama o da çalışmıyor. Gündüz sağa sola gidiyorum. Camın önünden geçenleri izliyorum gün geçiyor ama akşamlar çok uzun oluyor. Hele bir de yalnızsan, hiç geçmiyor. Biraz ağlıyorum kendime geliyorum. Geçinme derdim yok. Zaten tek kişiyim. Devlet gıda yardımında bulunuyor, kışın da kömürümü veriyor. Bazen komşular, hayırseverler yardımcı oluyor. Allah ülkemize, devletimize, hükümetimize zeval vermesin. Anlayacağınız tek zor olan yalnızlık oluyor" diye konuştu.

3 milyon 100 bin yalnız...

Türkiye İstatistik Kurumu, verilerine göre Türkiye’de, 3 milyon 100 bin kişi yalnız yaşıyor. Giresun’da yalnız yaşayanların sayısı ise yaklaşık 33 bin 400 kişi. Giresun’da 146 bin 900 toplam hane bulunuyor. Bunlardan çekirdek aileden oluşan hane sayısı 87 bin 917, geniş aileden oluşan hane sayısı 21 bin 775, sadece eşlerden oluşan hane halkı sayısı ise 3 bin 748 kişi. Bununla birlikte verilere göre Giresun’da koruyucu aile sayısı 44, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise 52 olarak yer alıyor.

TUİK verilerine göre Türkiye’de en fazla yalnız yaşayan il 564 bin 873 kişiyle İstanbul, Ankara’da 227 bin 29 kişiyle ikinci sırada yer alırken, İzmir ise 225 bin 243 kişiyle üçüncü sırada geliyor.
Kaynak: iha