Kentsel Dönüşümde Sağlık Riskleri

Türk Loydu, Kentsel Dönüşüm sürecinde oluşabilecek sağlık risklerinin bertarafı için (Asbest, Kurşun gibi) tehlikeli maddelerin denetimlerinde öncü rol oynayarak, insan sağlığına hassas Kadıköy ve Maltepe Belediyeleri ile işbirliği görüşmelerini sürdürüyor.

Türk Loydu bu kapsamda Kadıköy ve Maltepe Belediye Başkanlarını ziyaret ederek konuyla ilgili “Kentsel Dönüşüm Tehlikeli Madde Elleçleme Rehberi” hazırlıkları hakkında bilgi verdi.

İnşaat, endüstri ve denizcilik sektörlerinde geçmişte hemen hemen her yerde kullanılan; çeşitli yalıtım ürünleri, yer zemin kaplamaları, marley, çatı kaplaması, parke altı, conta vb. malzemeler olarak hayatımıza giren asbestli ve kurşunlu malzemeler maalesef halen hayatımızı tehdit edebiliyor. Kentsel dönüşüm sırasında gerekli önlemler alınmadan yapılan yıkımlar sırasında havaya yayılan asbest lifleri nedeniyle bölge yaşayanları kanser dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı risklerine maruz kalabiliyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tüm türleri kanser yapıcı olarak tanımlanan asbest gibi tehlikeli maddelerden korunmak için yıkımlar öncesinde sistematik bir denetim yapılması gerekiyor. İnsan sağlığına yüksek derecede önem veren Türk Loydu, uluslararası kurumlardan almış olduğu yetkiler çerçevesinde toplum sağlığı için yüksek önem arzeden “Kentsel dönüşümdeki sağlık risklerini” bertaraf etmek üzere Kadıköy ve Maltepe Belediyeleri ile hareket ederek “Kentsel Dönüşüm Tehlikeli Madde Elleçleme Rehberi” hazırlıklarına başlamış olup kısa süre içerisinde inşaat sektörü ve belediyelerimizin hizmetine sokmayı hedeflemektedir.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Başkan Yardımcısı Uygur Çakmak, ve Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları Haydar Genç ve Ömer Ekşioğlu ile yapılan üst düzey görüşmelerde belediyelerimizin bu konuda gösterdikleri öncü rolün bir gereği olarak, kentsel dönüşümde sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli maddelerin halk sağlığı üzerindeki etkisi, toplumsal önemi, yıkım uygulamalarında yapılabilecek iyileştirmeler, Türk Loydu’nun konuyla ilgili çalışmaları ve denetim için olası işbirlikleri konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Sinem Dedetaş ve Türk Loydu Genel Müdürü Mehmet Çağlarca’nın da bulunduğu ziyaretlerde; Türk Loydu Vakfı YK Başkanı Cem Melikoğlu, belediyelerin toplum sağlığına yönelik bu hassas yaklaşımının, diğer belediyeler için de örnek bir rol model olmasını umduklarının altını çizerek; yapılan kontrollerin uluslararası mekanizmalara uygun yürütülebilmesi ve var olan ulusal mevzuatın iyileştirilmesi için Türk Loydu’nun hem tüm belediyeler hem de ilgili bakanlıklar ile işbirliğine hazır olduğunu ve bu konuda Türk Loydu’nun çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Türk Loydu Hakkında

Türk Loydu; 1962 yılında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından kurulmuş, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Deniz Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Armatörler Birliği, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği gibi birçok değerli paydaşa sahip klaslama, muayene ve belgelendirme hizmetlerini sağlayan bir “Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu” dur. Türkiye’nin önemli sektörel kuruluşlarının bir araya gelerek, ülkemizin öz kaynaklarıyla oluşturduğu Türk Loydu; o günden bu yana sürekli hizmet alanlarını genişleterek, deniz ve kara endüstrisindeki gelişmelere öncülük etmiş ve sektörü sürekli bilgilendirerek gelişimini sürdürmüştür. Bugün gelinen noktada hizmetlerini uluslararası tanınırlığı olan akreditasyonlar ve yetkiler çerçevesinde sürdürmekte, çeşitli alanlarda yetkin teknik kadrosu ile geniş bir yelpazede gemi klaslama, yönetim sistemleri, ürün ve personel belgelendirme, muayene, onaylanmış kuruluş, üçüncü taraf kontrolörlük ve gözetim hizmetleri vermektedir.
Editör: TE Bilişim