Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, turizm çalışanlarına TOKİ aracılığıyla bir aylık sigara parası maliyetine konut vereceklerini açıkladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısı, belediyenin meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığındaki toplantıda 153 gündem maddesinden 58’i karara bağlandı.

CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, “Antalya Yetimine Sahip Çıkıyor” projesinin 19 ilçe için de genişletilmesini talep etti.Türel bu talebe, uygulamanın pilot olduğunu kısa süre içinde projenin tüm ilçeleri kapsayacağını belirtti.

“Hal sorunu”

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Büyükşehir arasında Serik ilçesinde Yukarıkocayatak Mahallesi’nde 217 bin metrekarelik alanın mera vasfından çıkartılarak sosyal konut yapılmasını öngören bir protokolü imzaladıklarını kaydeden Türel, “Bu alanda iki proje yapılacak. Alanda toptancı hali yapılacak. Hal esnafımızla görüşeceğiz. Üç ilçemizin hali burada toplanacak. Kent merkezinde yer alan haldeki esnafımız da isterse buraya taşınacak. Onlarla oturup konuşacağız” dedi.

“Konut müjdesi”

Söz konusu alanda turizm emekçilerine ikin konut projesi yapılacağını dile getiren Türel, bölgedeki imar çalışmasında sona gelindiğini aktardı. Türel, “TOKİ vasıtasıyla turizm emekçesine işbirliğiyle ikinci konut imkanı söz konusu olacak. Taksitler bir aylık sigara parasını geçmemesi için görüşmeler sürüyor. Doğu çevre yolu için kamulaştırma yapmayı planlıyoruz. Kamulaştırma kolaylığı sağlamak için vatandaşlara burada yapılacak evlerle takas imkanı sunacağız. Burada tabi çıkacak olan konutlardan bizde bazı kamulaştırma noktalarında takas konusunu gündemin içine koyduk.”

’14 Şubat hediyesi sigarayı bırakmak olsun’

AK Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, Antalya’ya Türkiye’nin en ucuz teleferik tesisini kazandıran Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. İnsanlardan birbirini sevmesini isteyen Bayraktar, " 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara içenlerin sigarayı bırakmasının ve sevdiklerine 14 Şubatta bunu hediye olarak vermesini istiyorum. Sigara içmeyenler ise, sigara içen bir kişinin sigarayı bırakması için yardımcı olsun" dedi. CHP sözcüsü Cansel Tuncer ise ikinci eğitim öğretim yılın ikinci yarısının hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, teleferik tesisinin yapımında emeği geçenlere de teşekkür etti. MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, şehir içi toplu taşımada otobüs sahiplerinin ve şoförlerin 10 yıl Antalya’da ikamet etme şartının aranmasıyla ilgili sundukları önergeyi hatırlattı.

“Başbakan geliyor”

Tünektepe Teleferik Tesisi’nin 50 senelik hikayesi olduğunu hatırlatan Türel, ’Hikayesi benim 8 yaşıma kadar gidiyor. Hem yapım hem kullanım olarak Türkiye’nin en ucuzudur. Antalyalıların yoğun ilgisini gördük. Antalya’mızın bir hayali gerçekleşmiş oldu. 11 Şubat’ta Başbakanımız Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşecek olan toplu açılışta, resmi açılışı gerçekleşecek. Bu hizmetleri kimin yaptığıyla ilgili tartışmaya gerek yok. Kim yaparsa yapsın. Antalya’ya kim hizmet ederse etsin sırtımızda taşımamız gerekir. Antalya’ya oda başkanı, belediye başkanı, milletvekili ve yeniden belediye başkanı olarak hizmet etmeye devam ediyorum. Ölünceye kadar da hizmet edene hakkını vermeye devam edeceğim” diye konuştu.

“Ulaşım esnafı daha fazla kazanacak”

Toplu ulaşımdaki dönüşüme de değinen Türel, “ Bugün 380 araçla toplu taşımaya devam ediyoruz. 400 araç yeterli bir sayıdır. Türkiye’deki diğer illere göre kıyaslandığında bugün Antalya bu dönüşümü sorunsuz olarak tamamlandı. Bunun arkasında esnafımız ve vatandaşımız yatıyor. Esnafımız geçmişe göre daha fazla kazanacak. Sisteme geçmeden bu cuma ile geçen cuma arasındaki yolcu sayısında 20 bin artış olmuş. Bu artış devam edecek. Plaka rakamlarında da ciddi artışlar oldu” ifadelerine yer verdi.

“Şarampol bitişi ağustos”

Türel,Şarampol Projesinin 2017 Ağustos ayında tamamlanacağının da müjdesini verdi.Ulaşım Master Planı’nın tamamlanarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderildiğini kaydeden Türel, bakanlığın incelemesinin ardından nihai karar alınacağını belirtti.

Uysal: ’Çallı’ya levhanızı asmadık’

Türel’in espri mahiyetinde teleferik hizmetinden dolayı bu kez hava yollarına teşekkür ederler söylemlerine Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “ Yapıcı işbirliği içinde olduğumuz Kırcami’de ve köprülü kavşaklarda teşekkür ettik. Teleferikte de son noktayı koymak size nasip oldu. Mesela teşekkür levhamızı Çallı’ya asmadık. Çallı, Döşemealtı, Konyalatı, Kepez ve Muratpaşa ilçelerinin tam kavşağında telafisi, alternatifi olmayan bir meydandı. Trafik sorunun çözümlenmesi, sosyal aktivite alanı olması için yakalanan fırsatı yanlış şekilde ortasından duvarla kısa süreli gün yazarak 128 günde kavşak hesabına kurban gitti. Levhanızı oraya asmadık. Aspendos’ta da hızlı çalışmalar yapıldı. Uygulamayı sabote eden bir girişim içinde olmak istemedik. Orada aceleye geldi. Önemli bir ticari arteri, geriye götürdük. Bizler gelip geçiciyiz, hizmetler bakidir, şehir bakidir” dedi.

“Karayollarının analizine göre yapıldı”

Türel ise Uysal’ın açıklamalarına cevap verdi. Çallı ve Oyak kavşağı noktasında Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüştüklerini hatırlatan Türel : ’Onların verdiği açıklamalarda farklı gerekçelerden dolayı bize bu uygunluk sunuldu. Çallı’da alta girerek deplaselerin mümkün olmayacağı ifade edildi. Sadece üst geçitle yapılması belirtildi. Oyak’ta da ileride alt geçişli yapılacaksa kuzey güney yönünde olması gerektiği, doğu batı yönünde köprü yapılması sorunun çözümlemesi konusunu bize ifade ettiler. Teknik bir konu, analizi karayolları tarafından yapıldı.” dedi.
Kaynak: iha