Su ürünleri av sezonu, Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde düzenlenen törenle açıldı. Törende, hazırlanan mangallarda pişirilen 2 ton sardalya vatandaşlara dağıtıldı. Sardalyaların Çanakkale’ye özgü bir teknik olan ’Temizlenmeden pişirildiğini’ öğrenen Çanakkale Valisi Hamza Erkal büyük şaşkınlık yaşadı. İlk önce temizlenmeden pişen bu balıkları yemeyeceğini söyleyen Vali Erkal, tadına baktıktan sonra ise çok beğendiğini ifade etti.
Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde balıkçı barınağında düzenlenen törene Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ ve protokol mensupları katıldı. Açılış töreninde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Böyle güzel bir sahilde böyle güzel bir günde hep beraber ’vira bismillah’ demek için buradayız. Ümit ediyoruz, dua ediyoruz bu yıl balık sezonu bir önceki yıldan daha güzel daha bereketli daha sağlıklı olsun. Kazasız belasız, bol balıklarla bol kazançlarla dönmeye vesile olsun inşallah" dedi.
Çanakkale Valisi Hamza Erkal, "Güzel bir sezonu başlatmak üzere bir aradayız. Yarın inşallah balıkçı esnafımız ’vira bismillah’ diyerek sezona başlayacak. Bu sezonun hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını, bol kazançlı olmasını diliyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından balıkçı barınağı binası törenle açıldı. Açılışın ardından ise mangallarda pişirilen sardalya vatandaşlara ikram edildi.
Vali Erkal pişirme tekniğine çok şaşırdı
Çanakkale’ye özel bir teknik olan ’temizlenmeden pişirilen’ balıkları gören Vali Hamza Erkan büyük şaşkınlık yaşadı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, "Malum kebap bu sayın Valim. Hiç duymadınız mı?" diye sordu. Balığı pişiren kişiden, balıkların hiç temizlenmeden mangala atıldığını öğrenen Vali Erkal, "O zaman ben bunu yemem. Ben bu haliyle yemedim. Yemem yani onu söyleyeyim" dedi. Bu tekniğin Çanakkale’de meşhur olduğunu öğrenen Vali Erkal, "Olsun canım. Meşhur diye de. Alışkın değilim yani. Yanımda birileri yesin göreyim onu nasıl ayıklıyorlar. Ona göre" dedi.
Turan, "Bu lezzet çok bilinmiyor"
Vali Erkal ve Bülent Turan, bir süre mangalda balık pişirdi. Pişmiş balıkların olduğu masaya geçen Vali Hamza Erkal, ’Şunlar temiz biliyorum’ diyerek balıklardan yemeye başladı. Yanına gelen Bülent Turan ise ’Bir dakika! Bunlar temizlenmiş galiba. Olmaz, sayın Valim temizlenmemiş yiyecek. Malum kebaptan yiyecek" dedi. Bunun üzerine temizlenmemiş bir sardalyayı eline alan Vali Erkal, balığı temizleyerek bir ekmeğin arasına koyarak yedi. Vali Erkal’ın temizlenmemiş sardalyayı ilk kez yediğini öğrenen Turan, "Sardalya biliyorsunuz belli mevsimde çok aşırı yağlanan, ızgara yapılırken ateşi söndürecek kadar yağlı olan bir balık çeşidi. En çok burada yakalanıyor. Malum kebap dediğimiz kebap türü, Türkiye’nin bir çok ilinde bilinmiyor maalesef. İstiyoruz ki, Çanakkale’nin bu tadına herkes varsın. Tadıyla lezzetiyle ve farklı balık olması hasabiyle çok kıymetli. Türkiye’de yaşayan tüm hemşerilerimizin mutlaka Çanakkale’nin sardalya kebabını yemeğe davet ediyoruz" dedi.
"Yıkanmadan temizlenmeden pişirildiği halde tadı bozulmaz"
Sardalya balığının böyle bir özelliğinin olduğunu da söyleyen Turan, "Bu balık yıkanmadan, temizlenmeden yapılır. Yıkamadan temizlenmeden yapıldığı halde tadı bozulmayan tek balık da bu diye biliyorum. Diğer balıkları temizlemezseniz, o acı bir hale gelir, tadı bozulur. Zehirler yani. Ama bu balıkta olmaz" dedi. Vali Erkal’da ilk kez denediği bu pişirme tekniğinin tadını beğendiğini söyledi.
Ardından barınakta bağlı tekneler gösteri turu yaptı. Lapseki balıkçıları sosyal yardımlaşma derneği başkanı ve Dursunbey isimli teknenin sahibi Fatih Gündoğdu "İnşallah bu sene bereketli olacak diye düşünüyoruz. Bugün saat 24.00’de denize açılacağız nasipse. Milletimize ucuz ve doğal balık yedirmenin derdindeyi. Geçen yıllara göre daha fazla balık olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah tahminimiz tutar. Milletimizle bu güzel balıkları paylaşır ucuz bir şekilde yedirmeye çalışırız" dedi.
Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, "2016-2017 balıkçılık daha doğrusu gırgır avcılığı sezonu açıldı. Balıkçılarımız bu gece 24.00’den sonra vira bismillah diyecekler inşallah. Bu sene bol bereketli bir sezon arzu ediyoruz. İnşallah da öyle olacak" diye konuştu.
Kaynak: iha