SAMSUN’DA BİN 359 GEMİ VE TEKNE KONTROLÜ YAPILDI

IHA Sahil Güvenlik (SG) Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun Valisi İbrahim Şahin, 2015 yılında Samsun’da bin 359 gemi ve teknenin kontrolünün yapıldığını söyledi.

SG Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın 149 bin 745 kilometre karelik alanda sorumluğu olduğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “SG Karadeniz Bölge Komutanlığı, batıda Sakarya’nın Karasu ilçesinden başlayarak, doğuda Gürcistan sınırına kadar uzanan 149 bin 745 kilometre karelik sorumluluk sahasında 2692 sayılı kanun ile Sahil Güvenlik Komutanlığına tevdi edilen genel kolluk görevlerine ilişkin yetki ve sorumluluklar kapsamında 7 gün 24 saat denizlerimizde kendisine kanunlar ile verilen yetkiler kapsamında faaliyetlerini özveri ile sürdürmektedir. Kanunlar kapsamında yasa dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi maksadıyla 2015 yılında Samsun ilinde bin 359 gemi ve tekne kontrolü yapılmıştır. İcra edilen kontroller neticesinde, ilgili kamu kurumlarına cezai işlem uygulanması maksadıyla 456 adet gemi ve tekne sevk edilmiş, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerince 131 adet gemi ve tekneye 204 bin 394 TL idari para cezası, 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerince 21 adet gemi ve tekneye 132 bin 94 TL idari para cezası, diğer kanun maddeleri hükümlerince 23 adet gemi ve tekneye 14 bin 204 TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.

DENİZ OLAYLARI EN FAZLA HAZİRAN, Temmuz VE AĞUSTOS AYLARINDA

Deniz olaylarının en fazla haziran, temmuz ve ağustos aylarında meydana geldiğini ifade eden Vali Şahin, “Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehri olmakla beraber aynı zamanda yaklaşık 205 km uzunluğundaki sahil şeridi ile de tüm Türkiye’de en uzun plajlara sahip ilimizdir. Bu doğal plajlar civar şehir ve bölgelerden de pek çok yerli turisti kendine çekmektedir. Plajların güzelliğine karşın Karadeniz’in yapısı, çeken akıntıların yarattığı tehlikeler zaman içerisinde pek çok vatandaşımızın tehlike yaşamasına ve maalesef bazılarının hayatlarını kaybetmelerine sebep olmaktadır.

2009-2015 yılları arasında SG Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından Samsun bölgesinde icra edilen arama kurtarma olaylarının ayrıntılı olarak analiz edilmesi sonucunda, olay türlerine göre yapılan değerlendirmede yüzde 55’inin sahilden denize girme, yüzde 25’inin sürüklenme, yüzde 10’u batma, yüzde 10’u diğer olaylar kapsamında olduğu, aylara göre yapılan değerlendirmede yüzde 64’ünün Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında meydana geldiği tespit edilmiştir. Günlük zaman dilimine göre yapılan değerlendirmede 12.00-18.00 saatlerinin arasında yoğunlaştığı ve 14.00-16.00 saatleri arasında ise en üst seviyeye ulaştığı, sahilden denize girerek meydana gelen boğulma olaylarında kazazedelerin yaşlarına göre yapılan değerlendirmede büyük ölçüde 7-30 yaş aralığında yoğunlaştığı ve 13-18 yaş grubunda en üst seviyeye ulaştığı, cinsiyetlere göre yapılan değerlendirmede kazazedelerin yüzde 93’ünün erkek olduğu, mevkilere göre yapılan değerlendirmede de büyük ölçüde Çarşamba, Ondokuzmayıs ve Atakum ilçeleri sahil şeridinde meydana geldiği tespit edilmiştir” diye konuştu.

2015 YILINDA SAMSUN’DA 8 KİŞİ BOĞULDU

2015 yılında Samsun’da 19 kişinin deniz sağ olarak kurtulduğunu ve 8 kişinin de hayatını kaybettiğini belirten Vali Şahin, “Yapılan risk analizi neticesinde kritik yaş gruplarını kapsayan vatandaşların farkındalığını artırmak maksadıyla, Samsun genelinde ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak 2 bin 835 öğrenciye, Karadeniz’in diğer sahil illerinde ise toplam 11 bin 495 öğrenciye, Samsun Sahra Sıhhiye Okul Komutanlığında 2 bin 340 kursiyere, “Çeken Akıntı” konulu konferans verilmiş, her fırsatta da bilgilendirme faaliyetlerine devam edilmektedir.

Samsun ve tüm Karadeniz sahil şeridinde bulunan plaj işletmelerinin kontrolleri yapılarak eksiklerin tamamlanması sağlanmış, halkın yoğun olarak kullandığı denize girmeye müsait olan plaj/sahil kenarlarında konuya dikkat çekmek ve uyarılarda bulunmak maksadıyla binlerce el broşürü basımı yapılarak dağıtılmıştır. Samsun’da ve sorumluluk sahamızda olan Karadeniz sahil şeridinde okullara, plaj işletmelerine ve otobüs duraklarına çeken akıntı konulu afişler asılmış, çeken akıntı riskinin fazla olduğu alanlara düzenli aralıklarla 100’e yakın Sahil Güvenlik Komutanlığı Alo-158 ihbar hattı tabelasının montesi yapılmıştır. Boğulma olaylarının sık yaşandığı plajlarda yaz mevsimi süresince Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile koordineli olarak 10.00-18.00 saatleri arasında denizden ve karadan devriye görevleri icra edilmiştir.

Tüm sorumluluk sahamızda ilgili makamlarla koordine kurularak yüzme alanlarını belirlemek maksadıyla deniz yüzeyine dubalar yerleştirilmesi sağlanmış, ayrıca deniz ve hava durumunun kötü olduğu, çeken akıntı riskinin fazla olduğu zamanlarda anons sistemleri kullanılarak vatandaşlarımıza denize girmelerinin tehlikeli olduğu konusunda uyarılarda bulunulmuş, bahse konu tedbirler kapsamında boğulma olaylarının en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Samsun il sınırları içerisinde 2015 yılında meydana gelen 11 arama kurtarma olayında 19 kişi sağ olarak kurtarılırken 8 kişi hayatını kaybetmiştir. 2014 yılına oranla hayatını kaybeden vatandaş sayısında yüzde 27 azalma, kurtarılan insan sayısında yüzde 46 artış olmuştur.

Faaliyetlerini özverili ve başarılı bir şekilde gerçekleştiren başta Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanımız olmak üzere tüm personele teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim