T.C Sahil Güvenlik Komutanlığının Göçmen Akışının Yönetiminde Operasyonel Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında ‘DAMEN SAR 1906’ sınıfı botlardan iki tanesi teslim edildi. AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger, AB’nin, iki adet son teknoloji arama-kurtarma botu ile Sahil Güvenlik Komutanlığına katkıda bulunmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Antalya Serbest Bölge’de düzenlenen törene, Antalya Vali Yardımıcısı Mehmet Kurdoğlu, Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Kıdemli Albay Zeki Bodur, Uluslararası Göç Örgütü(IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava, AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger katıldı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Christian Berger "Sahil Güvenlik Komutanlığının ortaya koyduğu muazzam çabalar bir yandan Akdeniz’de can kaybının önlenmesi açısından hayati rol oynarken, öte yandan denizde düzensiz göç hareketini engellemiştir. AB, bugün teslim edilen iki adet son teknoloji arama-kurtarma botu ile Sahil Güvenlik Komutanlığının çabalarına katkıda bulunmaktan gurur duymaktadır. Bugün bizleri bir araya getiren proje, AB ve Türkiye’nin beraber çalıştığı zaman neler başarabileceğini ortaya koyan pek çok güzel örnekten birini teşkil etmekte olup, birlikte daha güçlü olduğumuzu ortaya koymaktadır" dedi.

"Göçmen ve mültecilerin kurtarılması için çalışmaktayız"

IOM Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava, "Bugün Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edilen bu botlar, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 2017 yılı sonuna kadar IOM tarafından teslim edilecek olan son derece sofistike altı arama ve kurtarma botunun ilk parçasını oluşturmaktadır. IOM bu proje altında yalnızca botların tedariki yoluyla değil, çeşitli göçmen profillerine etkili müdahale edilmesine yönelik eğitim programları yürüterek de göçmen ve mültecilerin kurtarılması için çalışmaktadır" diye konuştu.

’DAMEN SAR 1906’ sınıfı botlardan iki tanesini bugün teslim alacaklarını söyleyen Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Kıdemli Albay Zeki Bodur, "Avrupa Birliği’nin fon sağlayıcısı olduğu, uluslararası göç örgütü koordinesinde yürütülen ’T.C Sahil Güvenlik Komutanlığının göçmen Akışının Yönetiminde Operasyonel Kapasitesinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında inşası başlatılan 6 adet arama kurtarma botundan ilk 2’si bugün Sahil Güvenlik Komutanlığı hizmetine giriyor. Diğer botların ise, bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. ‘DAMEN SAR 1906’ sınıfı botlar ömürleri boyunca Türk Deniz Yetki Alanları ve Arama Kurtarma Bölgesinde başta olmak üzere göçmen ve mülteci krizinde Sahil Güvenlik Komutanlığının kapasitesinin arttırılması amacıyla kullanılacak" dedi.

"2017 yılının ilk 5 ayında Türkiye tarafından kurtarılan göçmen sayısı 5 bin 812"

Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelede Avrupa Birliği ile 18 Mart 2016 tarihinde mutabakata vardığını ifade eden Zeki Bodur, taahhütlere bağlı kaldıklarını söyledi. Bodur, "Düzensiz göçün sonlandırılması konusunda büyük bir kararlılıkla üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. 2016 yılının ilk 5 ayında Yunanistan tarafına geçtiği belirlenen göçmen sayısı 156 bin 723’ken Türkiye tarafından kurtarılan göçmen sayısı 25 bin 619 olmuştur. 2017 yılının ilk 5 ayında ise, Yunanistan tarafına geçtiği bildirilen sayı 6 bin 865’ken, Türkiye tarafından kurtarılan göçmen sayısı 5 bin 812 olmuştur. Başka bir ifade ile geçen yılın ilk 5 ayında düzensiz göçmenlerin yüzde 14’ü Komutanlığımız tarafından kurtarılırken, bu yılın aynı döneminde oran yüzde 50’ye yükselmiştir" şeklinde konuştu.

Törenin sonunda, ‘DAMEN SAR 1906’ adlı 2 botun teslimi için imzalar atıldı. Daha sonra katılımcılar birbirlerine hediye takdim ederken, teslim edilen botlarla 30 dakikalık bir gezi gerçekleştirildi.
Kaynak: iha