Rize Ovit Tünelinde Işık Göründü

Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda çalışmaları süren tünel, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'üncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Tünelde çift yönlü delme işlemi tamamlandı.

Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'yle Rize- Erzurum arası 4.4 kilometre kısalacak. Tünelin 2017 yılının sonunda kullanıma açılması bekleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Dağı'nda düzenlenen "Ovit Tüneli Işık Göründü"

Töreni’nde yaptığı konuşmada; Ovit Dağı'nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, bugün Rize’nin ve Rizelinin136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi. 

Ovit Tüneli Işık Göründü Törenine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, İstanbul Milletvekili Hayatı Yazıcı, Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak katıldı. 

Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmada, Ovit Tüneli'nin 2017 sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun." dedi. 

Kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki büyük eserde ışığı göreceklerini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye'de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz. Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün." diye konuştu. 

Türkiye’nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirilen projelerin en anlamlarından birinin de bu tünel olduğunu belirtti ve temelinin 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde atıldığını anımsatan Başbakan Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız dedi ki, '130 yıllık hasret bitsin. Rize ve Erzurum ile iki Potomya'yı bir araya getirelim. Potomya'yı, Mezopotamya ile bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım, tünelin 2017 yılı sonunda hizmete açılmasını isteyerek, “Bu tünel 1 milyar 140 milyona mal oluyor. Bağlantı yolları ile birlikte hizmete almamıza az zaman kaldı. Şimdi ulaştırma bakanımız konuştu. Ne dedi 2018 bitecek. Olur mu? 2018’i bekler misiniz? Buradan müteahhitlere, yüklenicileri ve bakanımıza açıkça söylüyorum. Bu tünel 2017’nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı yapın. Ona göre çalışmalarınızı yapın. Biran önce bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin. Milletimiz birbiri ile buluşsun. Kardeşliğimiz daim olsun. Projenin toplam uzunluğu 17,5 km’yi buluyor. 14 km’si gidiş, 14 km’de geliş iki tünel. İki taraftan başladık. Dolayısı ile bu proje ile birlikte sadece iki tane 14 km tünel yok. Kar tünelleri de var. İkizdere’ye doğru 300 metre çığ tüneli ve köprülü kavşak var. Oradan aşağı doğru İyidere’ye doğru tam 9 tane daha tünel yapacağız. 34 km yolun tamamı iki gidiş iki geliş olacak. Rize’den çıkar Erzurum’a hiç araba sollamadan varacak. İspir’in fasulyesi Rize’ye daha erken gelecek. Rize’nin yaylaları ile Erzurum’un yaylaları kardeştir kardeş. Bu dağlarda teröre yer yok. Tünele yer var. Bu dağlarda bölücülere yer yok, kardeşliğe yer var. Ayder Yaylası ile Ovit Yaylası'na bağlıyoruz. Doğu Anadolu ile Karadeniz’in kardeşlik bağlarını arttırıyoruz. Bu tünel hizmete girdiğinde tasarruf da var. Zamandan, yakıttan tasarruf var. 35 trilyon yılda tasarruf sağlayacağız. Tamamlandığında dünyanın 2. büyük tüneli oluyor. Rize’ye de bu yakışır. Erzurum’a, Türkiye’ye bu yakışır" şeklinde konuştu. 

Yıllık 90 milyon TL tasarruf sağlayacak… 

Tünelin hizmete açılması ile yıllık ekonomik tasarrufun 90 milyon TL olacağının altını çizen Başbakan Yıldırım, “65. Hükümet olarak hedeflerimizden biri de Karadeniz’i Akdeniz’e, Güneydoğu’ya bölünmüş yollar ile bağlamaktır. Bunun için tam Edirne’den Artvin’e kadar, Kuzey-güney koridorları üzerindeki yol çalışmalarının yüzde 90’ı bitti. Ovit Tünellerinin yanı sıra Kırık ve Dallı Kavak tünelleri de yapılmaya devam ediyor. Bu üç tünel tamamlanınca Rize’den Erzurum’a yol 33 km kısalmış olacak. Hayırlı uğurlu olsun. Yolun tamamı bittiğinde yakıt, zaman ve vergilerden tasarrufumuz tam 90 milyona çıkacak. Havalimanını da yapıyoruz. Rize ile Artvin arasında denizin üzerinde güzel bir havalimanı yapıyoruz. İhalesini yaptık hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi yapmak istediklerini belirten Başbakan Yıldırım, “Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirmek, sizlerin hayat standardını yükseltmek için gece gündüz demeden aşk ile şevk ele çalışmaya devam ediyoruz. Gelecekle ilgili hedeflerimizi her zaman sizin taleplerin beklentilerine göre yapıyoruz. Türkiye’nin yaşadığını sıkıntıları çözeceğiz insanımızın yüzünü güldürecek bekledikleri eserleri ve hizmetleri yapacağımıza söz verdik. Verdiğimiz sözün gereğini yerine getiriyoruz. 80 yılda 6 bin km bölünmüş yol yapıldı. 14 yılda 19 bin kilo metre bölünmüş yol yaptık. 29 yeni hava limanı yaptık. Rize Havalimanı ile bu sayı 30’a yükselecek. İstanbul, İzmir otoyolu oda 50 yıllık hayaldi, İzmit körfez geçişine dünyanın en uzun köprüsünü yaptık adını da Osman gazi koyduk. Osmanlının kurucusu. Yetmedi boğaca yeni bir gerdanlık daha taktık. Şimdi yakın zamanda da Cumhurbaşkanımızın benim projem dediği, büyük projenin başlangıcını yapacağız. Nedir o. Kanal İstanbul. Kanal İstanbul ile Türkiye dünyanın en büyük projelerini yapan ülke olmaya devam edecek. Dünyanın en büyük hava limanını da İstanbul yapıyoruz” diye konuştu. 

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının ardından tünelin kullandığı iş makinesi ile tek tüpte iki yönden açımı tamamlanma aşamasına gelen tünele son dokunuşları yaparak ilk ışığın görülmesini sağladı. 

Editör: TE Bilişim