Türkiye’nin ikinci Kamu Katılım bankası olan Vakıf Katılım Bankası’nın açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Türkiye’nin İslami finansın merkezi olması yolunda önemli bir adım atılmış oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Türkiye’nin ikinci Kamu Katılım bankası olan Vakıf Katılım Bankası’nın açılış töreninde İslami finans alanının önemine değinen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Bu sevindirici gelişme Türkiye’nin şu anda yüzde 5 olan payının giderek artacağını gösteriyor. Vakıf Katılım; tarihimiz, kültürümüz, geleneğimiz ve sektör açısından son derece önemli. Vakıf Katılım bugün vakıflar bankasının desteğiyle yüzde 56 civarında bir fonla kuruldu. Cumhurbaşkanımızın da konuşmalarında ifade ettiği gibi bütün Vakıf Bank aslında Vakıf Katılım olmalıdır. Dolayısıyla bugünkü hadise çok önemlidir. Tarihimizde, medeniyetimizde, geleneğimizde var olan faizsiz bankacılık, katılım ekonomisi, paylaşım ekonomisi kültürünün bugün Vakıf Katılım ile hayata geçmiş olmasının bu açıdan da ayrıca önemi var” diye konuştu.
“EKONOMİDE İDEAL FAİZ ORANI SIFIR FAİZDİR”
Faiz sisteminin tamamen ortadan kalkması gerektiğine değinen Prof. Dr. Bulut, “Aslında ideal faiz oranı sıfır faizdir. Dolayısıyla güçlü ekonomide faiz ne kadar sıfıra yakın olursa ekonomi o kadar güçlüdür. Faiz sıfıra yaklaştıkça yatırım ve üretim artar, ülke büyür. Ülke büyüdükçe, zenginleştikçe insanlar zenginleşir. Bu zaten bizim medeniyetimizin özü. Kapitalizmin acımasızlığına, sömürü düzenine en önemli alternatif yine bizim mensubu olduğumuz coğrafyada, kültür ve medeniyetimizde mümkün olacaktır. Daha insanca, daha hakça, daha güzel ve huzur dolu günlere ulaşacağız” dedi.
“NİTELİKLİ İNSAN AÇIĞINI ÜNİVERSİTELER KAPATACAK”
Katılım bankacılığı alanının gelişebilmesi için eğitimin önemine de değinen Prof. Dr. Bulut, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bu konuda aslında her şeyin ikamesi mümkün ama nitelikli insan ikamesi çok zor. Türkiye’de bu sektörde yetişmiş insan gücü açığını kapatmak üzere son yıllarda üniversitelerimizde İslam ekonomisi, faizsiz finans, katılım bankacılığı alanlarına yönelik lisansüstü programlar açılıyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak biz de bu konuda hem master hem doktora düzeyinde programlar açtık. Şuanda 150’ye yakın doktora öğrencimiz var. Bu programın hem Türkçesini hem de İslam ekonomisi ve Hukuku adı altında master ve doktora düzeyinde Arapçasını açtık. Şimdi İngilizcesini açıyoruz. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak bu konudaki nitelikli beyinleri yetiştirmek zorundayız. Çünkü eğer altyapısı güçlü nitelikli, iyi yetişmiş, İslam ekonomisini, İslami finansı iyi bilen beyinler olmazsa bu sektörün gelişmesi mümkün olmaz. Dolayısıyla biz hem kurduğumuz uluslararası finans enstitüsü ve lisansüstü programlarımızla hem de bu anlamda çıkardığımız dergiler, organize ettiğimiz uluslararası konferanslarla bu anlamdaki bilinçlenmeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”
Kaynak: iha