Petrol fiyatı 40 doları aştı, yükseliş sürecek mi?

Dünya piyasalarında maden ve enerji fiyatlarındaki artış eğilimi sürerken Kuzey denizi ham petrolünün varil başına fiyatı 40 doları aştı. Ancak uzmanlar artış eğiliminin geçici olduğunu söylüyorlar.

Dünya piyasalarında belli başlı madenlerin fiyatlarındaki yükseliş devam ederken, petrol de bu yıl ilk kez varil başına 40 doları aştı. Piyasalarda fiyat ölçüsü olan Kuzey denizi ham petrolünün varil başına fiyatı yüzde beş yükselişle 40,83 dolara çıktı.

Petrol fiyatı Ocak ayında 28 doların altına düşmüş ancak daha sonra bütün metal ve enerji ürünleri gibi yükselişe geçmişti. Çin ekonomik büyümesi ile ilgili iyimserliğin artması ve talebin yükselmesiyle demir fiyatı da yüzde 20'lik bir yükseliş gösterdi, bakır ve alüminyum fiyatları da arttı.

Kuzey denizi petrolünün fiyatı da Ocak ayındaki en düşük düzeyinden bugüne yüzde 40'lık bir artış göstermiş oldu, ama 2014 yazındaki fiyatının hala yüzde 70 altında.

'Artık geçici'

Fiyat artışları petrol üreticisi ülkelerinin üretimi kısmaya yönelik görüşmelerine de bağlı görülüyor. Bu konuda henüz bir anlaşmaya varmış değil fakat önde gelen petrol üreticisi ülkeler bu ay Moskova'da biraraya gelecekler.

Bu arada kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu yıl petrol fiyatının ortalama varil başına 35 dolar olacağını öngörüyor. Fitch uzmanları şu anda görülen fiyat artışının kısa erimli bir eğilim olduğunu söylüyor ve henüz piyasalarda talebi gerçekten artıracak yeni bir faktör olmadığı uyarısında bulunuyorlar.
Editör: TE Bilişim