Oruç Reis’in kayıp mezarı bulunabilir

Akdeniz’de Türk denizciliğinin öncüsü olan Barbaros kardeşlerden Oruç Reis, Cezayir’i İspanyollardan kurtarmak isterken 1518 yılında ölmüştü. Oruç Reis’in mezarının bulunması için 2007’den beri çaba harcayan Hollanda Türk ve Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, incelediği mezar taşları ve kitabelerin ışığında önemli ipuçları elde ettiğini belirtti.

‘Yeri belirlenebilir’

“Cezayir’de Osmanlı İzleri” adlı kitabında Türk denizcilerine ait mezar taşlarının anlamını ortaya koyan Tütüncü, ulaştığı yeni bilgilerle Oruç Reis’in mezarının Cezayir yerine Fas’ta olduğunu söyledi. Dr. Tütüncü şu bilgileri verdi: “Oruç Reis yani batılıların taktığı isimle Barbaros (Kızıl Sakal) 1518’de Cezayir’in eski Başkenti Tlemseni’de İspanyollar tarafından şehit edildi. 
Hatta bir kolunu daha önce savaşta kaybeden Oruç Reis’in başını kanıt olarak bir İspanyol teğmen kesti. 
Başı kesik cenaze ise başka yere gömüldü. Naaşın bulunabileceği Cezayir- Fas sınırındaki 3 yeri de araştırdık. Fas’ın Cezayir sınırına 14 kilometre uzaklıktaki Ucda kentinde bulunan Türk mezarlığındaki kitabeleri inceledik. Mezarın bu alanda olduğunu düşünüyoruz. Fas ve Cezayir devletleriyle ortak yapılacak bir arkeolojik çalışma ile mezar yeri tam olarak belirlenebilir. Böylece bu büyük Türk denizcisine son görevimizi de yerine getirmiş oluruz” dedi. 

Gökhan Karakaş / Milliyet

Editör: TE Bilişim