Yeniköy’de karaya oturan gemiyle ilgili bilgi veren emekli kılavuz kaptan Saim Oğuzülgen, “Türk boğazlarından geçiş tecrübesi olmayan kaptanlar lütfen kılavuz kaptan alsın. İstanbul Boğazı’nda en önemli ve kaza ihtimali en yüksek olan yer bu Yeniköy dönüşüdür. Çünkü gemi kaptanları çoğunlukla içinde bulunduğu akıntıya bakarlar. Anafor akıntısının kendilerine ne zaman etki edeceğini bilmezler onu da kılavuz kaptanları bilir” dedi.
İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan Star Harmony isimli yük gemisi, Yeniköy’de karaya oturdu. Sahilde bulunan yalılara yaklaşık 50 metre kala duran gemi korku dolu anların yaşanmasına neden oldu.
Emekli kılavuz kaptan Saim Oğuzülgen gemide kılavuz kaptanı olmamasının kazaya davetiye çıkardığını söyledi. Oğuzülgen, “Yıllarca bu bölgeden geçen gemilere kılavuz kaptanlık ve baş kılavuz kaptanlık yaptığım için geminin içinde neler olduğunu tahminen değerlendirebiliyorum. Bu gemi bir kere kılavuz kaptan almamış. Kılavuz kaptan almayan bir gemi özellikle İstanbul Boğazı’nını, 3 gündür kuzeyden esen şiddetli rüzgar var. Bu rüzgarın etkisiyle güneye giden akıntı yani ana akıntının şiddeti artar, anafor akıntılarının da aynı oranda şiddeti artar” dedi.



“Gemi kaptanının tecrübesizliği önemli bir sebep”

Anafor akıntısı ile ilgili bilgi veren emekli kılavuz kaptan Saim Oğuzülgen, “Ana akıntı Karadeniz’den girer, Marmaray’a iner. Anafor akıntısı da İstanbul Boğazı’nın kıvrımındaki burunlara çarpar ve geri döner. Şimdi bakarsanız akıntı yokmuş gibi. Ama bu anafor akıntısı alttan işliyordur. Onu hiçbir geminin kaptanı bilmez. Ana akıntıyla aşağı inen gemi kaptanı ki bu gemi kuvvetle muhtemel öyle Yeniköy dönüşünü yapmak istediğinde dümenini sancağa basmıştır. Biraz da Yeniköy sığlık fenerine yakın dönmüşse o dümen açısından gemisini döndürmeye başlamıştır. Kuvvetle muhtemel anafor akıntısının nerede içerisine girdiğini ve ne zaman dümeni iskeleye basması gerektiğini tecrübesi olmadığından dolayı o anafor akıntısı dümenden daha fazla gemiye kumanda eder ve geminin provasını İstinye, daha sonra bizim bulunduğumuz yer, sonra eski Başbakanımız Tansu Çiller’in yalısı, daha sonra Yeniköy vapur iskelesine doğru çevirmeye başlar. Sahile gidiyorum diye korkan gemi kaptanı ’ben sahile gitmeyeyim stop, tam yol tornistan’ dediği anda kurtulmasına imkan yoktur. Çünkü bu geminin boyuna göre durabileceği mesafe en az 5 gemi boyudur. Geminin dönüş yeri ile sahil arasında 1 kilometrelik mesafe olmadığı için karaya oturması takdiri ilahinin vecibesidir. Dolayısıyla gemi kaptanının tecrübesizliği ve İstanbul Boğazı’nın şartları ile ilgili tecrübe kazanmamış olması ve sonuçta kılavuz kaptan almamış olması bu iş için en önemli sebeplerden birisi” ifadelerini kullandı.



“Kaza ihtimali en yüksek yer Yeniköy dönüşüdür”

“Türk boğazlarından geçiş tecrübesi olmayan kaptanlar lütfen kılavuz kaptan alsın” diye uyarılarda bulunan Saim Oğuzülgen, “Aksi takdirde içlerinden belki 5-10 tanesinde bu tür olaylar meydana gelir. İstanbul Boğazı’nda en önemli ve kaza ihtimali en yüksek olan yer bu Yeniköy dönüşüdür. Çünkü gemi kaptanları çoğunlukla içinde bulunduğu akıntıya bakarlar. Anafor akıntısının kendilerine ne zaman etki edeceğini bilmezler onu da kılavuz kaptanları bilir” diye konuştu.

Kaynak: iha