Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in anlattığı ‘Camiler için Engelsiz Camii Harekatı’ adlı proje hayat buldu.
Kırşehir’de 15 cami de Engelsiz Cami projesi hayata geçerek engelli vatandaşlarından ibadetlerini engelsizler gibi yapabilmeleri için ortam hazırlandı. Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin, engellerin kalktığı yerde ibadetlerin mana kazanacağını söyledi. Müftü Şahin yaptığı açıklamada, “Engelli kardeşlerimiz toplumun her kesiminde engellerin kaldırılması ile yaşam alanları bularak engelsiz kardeşlerimiz gibi haklarını koruma yoluna gideceklerdir. İbadet özgürlüğü de bu kapsamda her ferdi kapsayan bir özgürlüktür. Engelli olmak temel haklardan mahrum kalmayı gerektiren bir mani değildir” dedi
Engellilerin toplumdan dışlanmasının yanlış olduğunu ifade eden Müftü Şahin, “Engelli olmak toplumdan ayrı tutulmak anlamına gelmemelidir. Her bir fert’in bir engelli adayı olma durumu söz konusudur. Engellerin kalktığı alanlarda ibadetler de mana kazanır. Kardeşlik hukukunu tam manası ile tesis etmek için toplumsal olarak da engelli kardeşlerimizi sahiplenmeliyiz. Biz kardeşlik hukukunu yüzyıllar önce tesis etmiş olan Ahilik mekanizmasının olduğu yerde engel ayrımı olmadığını da çok iyi bilmekteyiz” diye konuştu.
"KARDEŞLİK HUKUKUNU AHİLİK TEŞKİLATLANMASI SAĞLAR"
Engellerin ortadan kaldırılması adına kardeşlik hukukunu yüzyıllar önce Ahi Evran ile sağlandığını anlatan Müftü Şahin, “Kardeşlik ahlakını ve kardeşlik hukukunu yüzyıllar önce kurumsallaştıran Ahilik teşkilatına modern zamanlarda da sadece Türkiye’nin değil insanlığın ihtiyacı var. Yüzyıllar önce Kırşehir’de bunu müesseseleştiren büyüklerimizin dayandığı ve inandığı prensipleri bugün bizler Başkanlığımızın başlattığı proje ile yeniden yeşertiyoruz” ifadelerini kullandı.
Engelsiz Cami projesi kapsamında Kırşehir’de Hoca Ahmed Yesevi, Küçük Kındam, Gölhisar, Abidin Hoca, Müstean, Sanayi,Hazreti Ömer, Molla Osman, Aşıkpaşa, Karlıoğlu, Ali Çam, Çukurçayır, İmaret, Hasan Yücer, TOKİ, Gökbulut camilerinde engelliler için özel alanlar oluşturularak engellilerin ibadetlerini yapabilmeleri sağlanmakta.
Kaynak: iha