WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Suriye'deki son gelişmeleri ve ateşkes ihtimaline ilişkin çalışmaları ele alan bir telefon görüşmesi yaptıkları bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki bakanın, Suriye'de ateşkesin sağlanması amacıyla kurulan iki BM görev gücünün Cenevre'deki çalışmalarını ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada, Suriye'nin kuşatma altındaki bazı bölgelerine insani yardımın ulaştırılması ile ilgili çalışmaların "ümit verici" olduğu kaydedildi. Kerry ile Lavrov'un, muhtemel bir ateşkesin sağlanabilmesine giden yolda "düşmanlıkların durdurulması" olarak tanımlanan sürecin ne tür taslaklar üzerinden devam edebileceğini de konuştukları ifade edildi. Görüşmede Kerry, bu sürecin en kısa zamanda tamamlanmasını umduğunu dile getirdi.

Ayrıca Kerry'in, devam eden Rus hava saldırılarından ve bunun sonucundaki can kayıplarından derin endişe duyduğu belirtildi.

Açıklamada ABD'nin, sivil kayıpların yaşanmaması için tüm tarafları bir kez daha uluslararası yükümlülüklere uygun davranmaya çağırdığı ve bu noktadaki ilk ve en büyük sorumluluğun Esed rejimi ile onun destekçilerine düştüğü vurgulandı.

Kaynak: aa