Kamu Aşçıları Derneği (KADER) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Çetinöz, “Kamu aşçıları, YÖK ve 3795 sayılı kanuna göre teknik hizmetler sınıfı olması gerekiyor, yardımcı hizmetlerde değerlendiriliyoruz” dedi.
Türk mutfağının turizmin gölgesinde kaldığını belirten KADER Yönetim Kurulu Başkanı Çetinöz, “Türk mutfağı, Gaziantep’in Gastronomi Kenti unvanı almasıyla beraber önemli bir yere geldi. Bizim ülkemizde gastronomi dediğimiz sektör fazla bir gelişme sağlamadığından, yurt dışında bir Fransa kadar olamadığımızdan dolayı açılım sağlayamadık, daha doğrusu turizmin gölgesinde kalmış durumda. Gaziantep’e gastronomi unvanını kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve GAP-DER Başkanı Doğa Çiftçi’yi ve ekibini kutlarız” şeklinde konuştu.
“YEMEK YAPMAK FARKLI AŞÇILIK DAHA DA FARKLI”
Kamu aşçıları hakkında bilgi veren Çetinöz, “Kamu aşçısı işini severek yapan, KPSS sınavıyla gelen, belli bir eğitim şartını taşıyıp, işbaşı yapan kişilerdir. Aşçılık eğitimi şuanda çok popüler ve gözde bir meslek. Aşçılık, aslında tarif edemeyiz yaşamanız gerekiyor. Herkes de bunu içinde az da olsa yaşıyor. Yemek yapmak farklı aşçılık daha da farklı. Aşçılığı ikiye bölebiliriz, bir stres amaçlı yemek yapmak, iki bunu bizim gibi meslek haline getiren kişiler tarafından yapılması” ifadelerini kulandı.
“KAMU AŞÇILARININ TEKNİK HİZMETLER SINIFINDA OLMASI GEREKİYOR”
“Üniversitelerde 4a kadrosundan 4b kadrosuna geçerken birçok arkadaşımız hizmetli kadrosunda geçmiş ve Devlet Personel Başkanlığı bunlara unvan kodlarını vermemiş” diyen Çetinöz, şunları kaydetti:
“Otomatikman hizmetliler ve biz şuan şunu söylüyoruz; YÖK ve 3795 sayılı kanuna göre teknik hizmetler sınıfı olması gerekiyor, Yardımcı hizmetlerde değerlendiriliyoruz. Biz şuan verdiğimiz mücadeleyi kazandığımızda bu arkadaşlarımız bu haktan yararlanamayacak. Öncelikle hizmetli kadrolarındakilerin unvan kodlarını değiştirip bunları aşçı yapmamız gerekiyor. Daha sonra bizim hakkımız olduğuna inandığımız teknik hizmetler sınıfını almamız gerekiyor. Bizim işimiz bilgi gerektiriyor, beceri gerektiriyor, sevgi gerektiriyor yani bir tabak hazırlarken ressam da olmanız gerekiyor, doktor olmanız gerekiyor. Bunu tabağa yansıtmanız gerekiyor. Çünkü insan sağlığıyla uğraşıyorsunuz.”
UKY-HO-Y)
Kaynak: iha