İZMİR (İHA) – Sonbaharın geride kalmasıyla kış yüzünü göstermeye başlarken, ısınmak için harcanan enerji giderleri de vatandaşı düşündürmeye başladı. ABK Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, İzmir’in elektrik üretimi kaynakları bakımından dünyanın en şanslı bölgelerinden birinde yer aldığını ve bu durumun da enerji maliyetlerini düşüreceğini söyledi.
Özellikle İzmir gibi konut bazında ısıtma ve soğutmasını yoğun olarak klimalardan sağlayan kentlerde, elektrik faturalarındaki artışlar ciddi bir gider olarak hane bütçesine yansıyor. Bu durum özelikle vatandaşları düşündürürken, ABK Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, İzmir’in elektrik üretimi kaynakları bakımından dünyanın en şanslı bölgelerinden birinde yer aldığını ifade etti. Bu durumun enerji maliyetlerini düşüreceğini dile getiren Kaya, ABK Çeşme RES’in yıllık yaklaşık 60 milyon kwh elektrik ürettiğini kaydetti. Sistemine her yıl 90 bin adet ağaç dikimine eşdeğer 30 bin ton karbondioksit azalımı sağladığını anlatan Kaya, "Ülkemiz ve dünyamızın ekolojik devamlılığı açısından ciddi çalışmalar yapıyoruz. Günümüz dünyasının en büyük sorunu olmasına rağmen göz ardı edilen küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı ABK Çeşme RES olarak yenilenebilir enerji üreterek destek vermeye çalışıyor ve bu bilincin toplumda yerleşmesi için çalışıyoruz. Şu an rüzgar enerjisinin toplam enerji üretimi içindeki payı yüzde 6,6 seviyesinde. Ancak buna rağmen fiyatlarda önemli düşüş sağlanıyor. Her hafta yayınlanan enerji fiyatları raporuna göre geçtiğimiz hafta enerji tüketimi artmasına rağmen, fiyatlar stabil kalmayı başardı. Bu dönemde ortalama talep bir önceki dönemin ortalama talebine göre yüzde 1.1 oranında arttı. Rüzgar enerjisi kaynaklarının ülkemizde devreye girmesiyle birlikte dışa bağımlılığımız azaldığı gibi elde edilen gelir de vatandaşımızın cebine yansıyor. Yenilenebilir enerjiye yapılan her yatırım, insanlarımızın ekonomik açıdan daha ferah bir gelecek elde etmelerinin de önünü açacak" ifadesini kullandı.
"Dışa bağımlılık azalacak"
Yenilenebilir enerji üretiminin toplam üretimdeki payının artırılmasıyla dışa bağımlılığın da azalacağını vurgulayan Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
"Şu anda doğal gaza yüzde 46 civarında bağımlılığımız var. Bir diğer deyişle, Rusya’ya enerjide yüzde 65 bağımlıyız. Buradaki yerli kaynaklarımız öncelikle güneş ve rüzgar. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmadığımız takdirde dışa bağımlılığımız artacak. Rüzgar enerjisi yatırımlarıyla birlikte elektrik fiyatlarında 2017-2035 yılları arasında ortalama MWh bazında 3.7 dolarlık bir düşüş bekleniyor. Rüzgar yatırımlarının durması halinde 422,7 milyar dolar gibi bir fatura ödememiz gerekirken, yapacağımız yatırımlar sayesinde bu tutarı 392 milyar dolara indirme şansımız bulunuyor. Ayrıca 2016 yılı hesaplamalarıyla 30 milyarı bulan aradaki farkın 60 milyar dolara çıkma riski var. Bu fiyatların son tüketici olan vatandaşa yansıması ise kaçınılmaz."
Kaynak: iha