İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında dün gerçekleştirildi..

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkan Danışmanı Güven Sak, ülke ekonomisini değerlendirdi.  Sak, ‘Ekonomiyi yönetmek çocuk yönetmeye benziyor.’ dedi.

Prof. Dr. Güven Sak, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘İktisadi aktörlere özgürlük alanı vereceksiniz, aynı zamanda da kendilerine zarar verecekleri davranışlardan uzak tutmak için kısıtlayacaksınız.’ Türkiye’nin yabancı para cinsinden borcunun 1995’ten 2017’ye kadar olan seyrini slaytlar üzerinden meclis üyelerine sunan Sak; ’Biz nasıl bu kadar borçlandık? Türkiye ekonomisi aslında başarılı bir performans sergilerken kendi kendimizin kurbanı oluyoruz. Bankacılık sistemimiz güçlüydü. 2002’den sonra siyasi istikrar vardı. 2004 yılından itibaren AB süreci başladı. 17’ten 98’e kadar cari işlemler açığı yüzde 1.7 idi. Türkiye içindeki iktisadi aktörler daha fazla borçlanabilir hale geldi. Türkiye daha fazla borç verilebilir hale geldi. Büyüme sürecini daha iyi kontrol etmeliydik.’ dedi.

TOBB Başkan Danışmanı Prof.Dr. Güven Sak: ‘TL kaybını önlemek için çok yönlü bir plana ihtiyacımız var’

TOBB Başkan Danışmanı Prof.Dr. Güven Sak, kurdaki istikrarsızlık nedeniyle pasif borçlar arttığını dile getirdi.

Sak; ‘Geçen sefer kamu borçlarını bankalar aracılığıyla kapatılırken sonra bankalardaki durum düzeltildi. Güneydoğu Asya ülkelerinde olan algı şimdi Türkiye’de de var. Sürekli intibak halinden memnunuz gibi bir algı vardı. Bununla da TL’deki değer kaybı sistematikleşiyor. TL’nin değer kaybını önlemek BDDK ve TCMB’nin aldığı kararlar var ancak çok yönlü bir plana ihtiyacımız var.‘ dedi.

Konuşmasından sonra, Prof. Dr. Güven Sak'a İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından plaket takdim edildi.

Yilmaz Ulusoy:” ‘Denizi kirletenin cezasını kesmek lazım’

Prof. Dr. Güven Sak’tan sonra kürsüde söz alan İMEAK DTO Meclis Üyesi Yılmaz Ulusoy, çevre duyarlılığına dikkat çekti.

Türkiye’nin turizm cenneti olduğunu ifade eden Ulusoy; ‘Türkiye’deki turizm elimizden kayıp gidiyor. Bayramda Antalya’da bir yangın gördüm. Antalya Valiliği dışında Bakanlığa kadar her yeri aradım. 100 bin dolar olan ceza, 10 bin dolara düşmüş. Bunu kim nasıl yapıp becermiş, kimse neden böyle yapıyorsun dememiş anlamadım.’ dedi.

Yangının çevreye zarar verdiğini ve dolaylı olarak deniz kirliliğine de neden olduğunu vurgulayan Ulusoy; ‘Odaların da bunda büyük suçu var. Denizi kirletenin cezasını kesmek lazım. Antalya’daki tüm yetkilileri çağırdım. Arada oluyordu ama bu sefer fazla oldu dediler. Açıktan giden bir gemi denizi kirletiyorsa, 2004’teki cezanın 10’da birinin uygulanmasını akıl mantık almıyor.

Cengiz Kaptanoğlu: “Eğitim hepimizin önceliği”

Yılmaz Ulusoy'dan sonra kürsüde söz alan Cengiz Kaptanoğlu, Piri Reis Üniversitesi ve TÜDEV yatırımlarına dikkat çekti. 'Eğitim hepimizin önceliği' diyen Cengiz Kaptanoğlu; "Yatırımların çoğunun Piri Reis Üniveristesi ve TÜDEV’e gittiği söyleniyordu. Odanın PRÜ ile organik bağları mı kesildi? Eğer organik bağları kesildiyse, şuanki giderlerin oranı düşündürücü. Buradaki herkesin bilmesi lazım. Ayrıca Yönetim Kurulu'nu, başarıları dolayısıyla tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.

Kikret Kösoğlu:” Ağır yük taşıyacak gemiler inşa edlmeli”

İMEAK DTO Meclis Üyesi Fikret Kösoğlu, 3-4 bin ve 5-7 bin tonluk gemilerin ticaret yaptığını belirterek, ağır yük taşıyacak gemilerin inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Kösoğlu; Türkiye’deki koster gemilerinin yüklerine göre, hangi bölgelere gittiğine dair bilgiler verdi. Fikret Kösoğlu, çalışmasına Akdeniz-Marmara, Ege-Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz-Adriyatik, Kontinent Limanları, Portekiz ve Baltık limanlarını çalışmasına dahil ettiğini söyledi.

Doğu Akdeniz Bölgesi’nin 5-7 tonajlık taşımacılıkta ön plana çıktığını aktaran Kösoğlu, en çok 3-4 bin ve 5-7 bin tonluk gemilerin ticaret yaptığını bildirdi.

7-10 bin tonluk gemileri çalışmasına katmadığını belirten Kösoğlu, Türkiye’nin ne tarz KOSTER gemisi yapması gerektiğini anlattı. Üretilecek gemi tipleri konusundaki fikirlerini meclis üyelerine anlatan Kösoğlu; '4 bin 500 cbm boru yükleyecek gemi yapmalıyız, 3 tonluk buğday taşıyacak gemi değil.' şeklinde konuştu.

Ağır yüklü gemilere odaklanılması gerektiğini vurgulayan Fikret Kösoğlu, “Ağır rulo taşları neden yabancı gemilerimiz taşısın, kendi gemilerimizle taşıyalım” dedi.

Erkan Dereli : “Gemi adamlarının geleceği parlak değil.”

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Başkanı Erkan Dereli, TÜRDEF'e 4 sivil toplum kuruluşunun daha katıldığını belirterek şunları söyledi; "Biz gemi adamını istihdamını artırmaya çalışırken, gemi adamı eğitimi ve istihdamı konusunda yeterli bilgiye sahip değil. İŞKUR’un ön istihdam bürosu çok önem arz ediyor. Filipinlerde çalışan tüm insanlar için bir sözleşmeleri var. O metinde bizlerin önünü açacak çok önemli maddeler olduğunu gördük. Bakanlıklardan ortak olarak bütüncül kararlar çıkmazsa, Türk gemi adamlarının önü kapalı kalacak. Tüm okullardaki müfredatın yenilenmesi gerekiyor. TÜDAV’ın belki de bu konuda öncü olması gerekiyor. TÜBİTAK’ın çok önemli bir araştırmasından yararlandım ama bir daha da öyle bir çalışma görmedim. Türk deniz ticaret bürosu, çok önemli bir yere sahipti. Ahlaki ve eğitimdeki değişimlerin etkileri çok net görülüyor. Bizim bu insanları eğitip, yabancı bayraklı gemilere göndermemiz çok zor. Bu konuda gemi adamlarımızın geleceğini parlak görmüyorum." diye konuştu.

Dereli ayrıca 17 Eylül'de PRÜ'de düzenlenecek olan çalıştaya herkesi davet ederek; "Gemi adamı ihracatını yeniden ele almalıyız. FSRU, BOTAŞ ve TPAO gemilerinde mutlaka Türk gemi adamları çalıştırılmalı. Kolin - Kalyon özel ama BOTAŞ kamuya ait, o gemilerin donatılmasında da Türk mühendisleri görev almalı." dedi.

Tamer Kıran:” 'İran’a yapılacak ambargo Kasım’da başlıyor’

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran Ağustos ayının çok yoğun geçtiğini dile getirerek, ‘SMM 2018’ fuarı sebebiyle toplantımızı bir hafta geç düzenledik. Dolu dolu bir çalışma dönemi geçirdik. Elimizden geldiğince her toplantıya katılarak odamızı temsil etmeye çalıştık’ dedi.

Son zamanlarda ülkemizdeki ekonomik sorunlara değinen İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, ‘Sektörümüzdeki sıkıntıların en büyük nedenlerinden birisi, ülkemizin son zamanlarda yaşadığı ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor. Çok ciddi bir baskı altındayız. Bu baskının baş kaynağı ABD Başkanı Donald Trump. “dedi.

İzmir Şubesi'nin feribotlara kesilen cezalara ilişkin çalışma yürüttüğünü aktaran İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran; 'Sezonda yaklaşık bir milyon insanımız Yunan Adalarına seyahate gidiyor. Yunanistan’a giden altı milyon turistin harcadığı parayı harcıyor. Bu da tasarruf meselesine getiriyor. Almanya’ya gittim üç gün kaldım. Kimsede iPhone X görmedim. Ciddi olarak bu durumu düşünmemiz gerekiyor. İlk olarak evden başlamamız gerekiyor.' dedi.

'İran’a yapılacak ambargo Kasım’da başlıyor’

Tamer Kıran; İran’a yapılacak ambargonun kasımda başladığını ve armatörlerimizin buna hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Kıran sözlerimi şöyle sürdürdü; ' İş yaptığınız İranlı bir şirket, ABD’nin kara listesine girerse olan size olur. Biz uzun zaman önce İran’a gitmeyi bıraktık. Armatörler, bu durumu takip etsin.’

Konuşmasında Piri Reis Üniversitesi'nin kaynak konusuna da değinen tamer Kıran,bu konuda endişe etmediklerini ve ilgili arkadaşlarıyla yakın temasta olduklarını belirtti, yapmayı istedikleri çok şeyin olduğunu ve hepsine sırası ile el atacaklarını ifade etti.

Editör: TE Bilişim