İÇDAŞ, Çanakkale'ye entegre LNG terminali kuracak

Çanakkale İli, Biga İlçesi, Aksaz Köyü sınırları içerisinde İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş. tarafından “Entegre LNG Terminali (Sıvılaştırılmış Doğalgaz Depolama ve Gazlaştırma Tesisi, Platform İskele, Rıhtım) kurulması planlanıyor. 

774.603.107 euro bedelli Entegre LNG Terminali (Sıvılaştırılmış Doğalgaz Depolama ve Gazlaştırma Tesisi, Platform İskele, Rıhtım) projesi kapsamında kara tarafında (onshore) LNG depolama tanklarının yanı sıra (4x140.000 m3 veya 3x180.000 m3) boşaltma sırasında oluşacak buharı yöneten boil-off gaz kompresörü ve rekondanser, gazlaştırma ünitesi, ölçüm ve kokulandırma üniteleri ile BOTAŞ İletim Sistemine yapılacak yüksek basınç boru hattı, yangın istasyonu, idari ve teknik yönetim binaları gibi tesisler inşa edilecek.

Projenin kıyı yapıları, tersane dolgusundan itibaren inşa edilecek olan ve LNG ile doğalgaz boru hatlarının monte edileceği bir platform iskele, LNG taşıyan gemilerin ve FSRU gemisinin yanaşabileceği ve boşaltma yapabileceği nitelikte bağlama dolfenleri ve boşaltma platformu bulunan rıhtımdan oluşacak.

PROJE İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Entegre LNG Terminali projesi iki aşama şeklinde inşa edilecek. Birinci aşamada 2 adet LNG depolama tankı yapılacak, ikinci aşamada ise 4 tank alternatifli durumda 2 tank daha 3 alternatifli durumda 1 tank daha ilave edilecek. 

Proje kapsamında denizde (offshore) ise toplam 992 m uzunluğunda bir platform iskele, iskelenin 460 m’lik kısmında gemilerin yanaşıp boşaltım yapabileceği uygun özellikte bir rıhtım, rıhtımın üzerinde ise bağlama ve yanaşma dolfenleri ile yükleme platformu inşa edilecek. Ayrıca platform iskele üzerinde LNGC’lerin getirdiği LNG nin tesise iletimi için LNG boru hattı ile FSRU gemilerinde üretilen doğalgazın (DG) iletimi için DG boru hattı bulunacak. 

Gazlaştırma ünitesinde kullanılacak 41.500 m3/saatlik su, denize deşarj edilecek. Deşarj edilecek suyun kimyasal yapısında gazlaştırma işlemi sonrasında bir değişiklik olmayacak. Yalnızca doğal gazın sıvı fazdan, gaz fazına geçmesi işleminde kullanılacak suyun sıcaklığında yaklaşık 4̊C’lik değişim (azalma) sözkonusu olacak. Minimum deniz suyu sıcaklığı 8 °C gazlaştırma ünitesinden gelen deniz suyu sıcaklığı ΔT: 4 °C olacak.

PROJE ALANINAN EN YAKIN EVLER 2400 METRE UZAKLIKTA

Proje alanı Biga İlçe merkezine kuşuçuşu yaklaşık 24 km, Çanakkale İli’ne ise kuşuçuşu yaklaşık 68 km mesafede bulunuyor. Proje alanına en yakın konumda alanın kuş uçuşu 60 m güneydoğusundaki Aksaz Köyü ile 2400 m güneybatısındaki Değirmencik Köyü yerleşimi dahilindeki evler bulunuyor. Entegre LNG Terminali projesinin kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan kısmında, kıyı kenar çizgisinden itibaren Aksaz Tersanesi dolgu alanı alanı bulunuyor.

Projenin inşaat döneminde yaklaşık 300 kişi çalıştırılacak olup, işletme döneminde ise 3 vardiya halinde toplam 180 kişinin çalıştırılması planlanıyor. İnşaat ve işletme aşamasında çalışacak kişilerin bölge halkından uygun niteliklere sahip kişilerden seçilmesine özen gösterilecek.

Editör: TE Bilişim