Uluslararası Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel Gülbey, 26 Şubat Hocalı katliamının yıldönümü kapsamında Ermeni asıllı Artin Penik’i mezarı başında andı. Gülbey, günümüzde yaşanan terör olaylarına değinerek "terör örgütüyle aynı ırkı paylaşan hemşehrilerimiz bu terör olaylarının karşısında durabilmek için Artin Penik gibi dik duruşlu olmalı” dedi.
ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, ASALA terör örgütünü protesto için 1982 yılında Taksim meydanında kendini yakarak yaşamına son veren Artin Penik’i, Ermeni Balıklı Mezarlığındaki mezarı başında andı. 26 Şubat Hocalı katliamının yıldönümünde yapılan anlamlı anmanın ardından Gülbey buradan ayrıldı.
Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Gülbey, “Bugün burada bulunmamızın sebebi Artin Penik’in teröre karşı dik duruşu ve gösterdiği duyarlılıktan dolayı kendisine saygı ve ruhunun şad olması adınadır. Uzun zamandır ASİMDER olarak bu konuda çalışmalarımız ve düşüncelerimiz vardı. Artin Penik’in mezarını ziyaret etmek bize Hocalı’nın 26 Şubat anma günü nasip oldu. Çünkü Hocalı ve Karabağ için yapacağımız anma töreni sebebiyle İstanbul’daydık” dedi.
“ARTİN PENİK TERÖRÜN IRKININ OLMADIĞINI GÖSTERDİ”
Artin Penik’in 1982 yılında hayatına mal olan eylemine değinen Gülbey, şunları söyledi:
“Artin Penik, 1982 yılı 15 ağustosta ASALA’nın Esenboğa Havalimanında yaptığı terör olayından dolayı rahatsız oluyor ve bu konuda duyarlılığını göstermek için Taksim meydanına geliyor. Buradaki açıklamasın da ‘ben aslında Fransa Başkonsolosluğunun önünde kendimi yakacaktım ama ben Atatürk’ün önünde kendimi yakmayı daha onurlu daha şerefli gördüm’ diyor ve kendini yakıyor. İki gün sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Artin Penik terörün ırkının olmadığını, kendi ırkından bile olsa terörün yanlış olduğunu ve bunun karşısında dik durulması gerektiğini gösterdi.”
“TERÖR OLAYLARININ BİR AN ÖNCE SONLANMASI LAZIM
Terör olaylarının bir an önce sona ermesi gerektiğini anlatan Gülbey, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Günümüzde yaşanan terör olaylarında bana göre terör örgütüyle aynı ırkı paylaşan hemşehrilerimiz bu terör olaylarının karşısında durabilmek için Artin Penik gibi dik duruşlu olmalı. Artin Penik gibi bu olayların karşısında gereken tavrı sergilemeleri lazım.”
Penik’in siyasi duruşu nedeniyle mezarının bakımsız olduğunu iddia eden Gülbey, şunları söyledi:
“Artin Penik Ermeni asıllı olmasından dolayı Ermeni mezarlığında. Buradaki mezarların hepsi temiz ve bakımlı olmasına rağmen, Artin Penik’in mezarı bakımsız görülüyor. Bu durum beni çok üzdü. Artin Penik, Türkiye taraftarı ve Ermeni terör örgütü ASALA’ya karşı gösterdiği tavırdan dolayı bu kadar bakımsız bir mezara sahip veya bu kadar dışlanmış görüyoruz. Biz burada izin alırken de çok zorluk çektik. Aslında burası halka açık bir mezarlık olmasına rağmen çeşitli izinlerden sonra Artin Penik’in mezarına gelebildik”
“ASİMDER BİR IRKÇI DERNEK DEĞİLDİR”
Irkçı dernek iddialarına da değinen Gülbey, sözlerini şöyle sürdürdü: “ASİMDER olarak biz hiçbir zaman ırk milliyetçiliği yapmadık. Hiçbir zaman bir ırkla mücadele içine girmedik. Biz ismimiz üzerinde asılsız iddialarla mücadele derneğiyiz. Bizim iddialara karşı Ermeni örgütünün Ermeni lobisinin yaptığı asılsız iddialara karşı toprak, tazminat, tanıma, ve tanıtma olaylarına karşı kendi halkımızın yanında duran ve haklı olduğumuz bir davayı savunan bir teşkilatız. Bize yapıştırılmak istenen yafta, kara leke, kara propagandaya karşıyız. ASİMDER bir ırkçı dernek değildir. ASİMDER aslında kendi halkının haklarını savunan ve o hakkın peşinde koşan haklı olduğunu dünyaya anlatabilen bir dernektir.”
Göksel Gülbey, ziyaret amacını şöyle anlattı: "Artin Penik’in mezarını ziyaret ederek, bir Ermeni asıllı Türk vatandaşının, sağduyulu bir vatandaşın nasıl yanında olduğumuzu, aslında ırkçı olmadığımızı belirttik. Biz Halepçe’de yapılan katliamları, Kürt asıllı vatandaşımıza yapılan katliamı da yeri geldiğinde kınadık. Bunun için burada tekrar söylüyorum Artin Penik’in ruhu şad olsun. İnşallah Artin Penik bu tür terör olaylarında öne çıkan veya terör olaylarını yapan insanların karşısında dik duracak insanlara örnek olacaktır.”
Kaynak: iha