Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin asli unsurlarından olan Deniz Kuvvetlerimiz; devletimizi yıkmak, cumhuriyetimizi parçalamak, bayrağımızı indirmek, sınırlarımızı değiştirmek ve böylece asil milletimizin birlik, dirlik ve beraberliğini bozmak hayaliyle, gücümüzü deneme niyetinde olan iç ve dış mihrakları pişman edecek seviyedeki kudret, disiplin, azim ve kararlılığa daima sahiptir” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Preveze Deniz Zaferi’nin yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle mesaj yayınladı. Akar’ın, Preveze Deniz Zaferi’nin yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle yayınladığı mesaj şöyle:
“Bugün, mazisi şan ve zaferlerle dolu Türk denizcilik tarihinin dönüm noktalarından biri olan Preveze Deniz Zaferi’nin 478’inci yıl dönümü ve kahraman bahriyelilerimizin ‘Deniz Kuvvetleri Günü’ dür. Yiğit denizcilerimizin bu gurur ve mutluluk gününü, en samimi duygu ve dileklerimle kutluyorum. Türk donanmasının 27 Eylül 1538 tarihinde, Barbaros Hayrettin Paşa komutasında ulaştığı görkemli zafer, denizlerdeki hakimiyetimizin önemli bir göstergesi olmuştur. Aynı zamanda bahriyeli yetiştirmedeki kabiliyetimiz, savaşçı ruhumuz ve soylu cesaretimizin şerefli bir nişanesi olarak da Türk denizcilik tarihindeki müstesna yerini almıştır. Emir Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa, Kılıç Ali Paşa gibi büyük amirallerin deniz harekatı açısından cihana emsal olan uygulamaları ve ulaştıkları başarılar ile Piri Reis, Ali Macar Reis gibi deniz bilimcilerinin zamanlarının sınırına sığmayan eserleri; Türk milletinin bahriye dünyasına sunduğu önemli katkıların başta gelen örnekleri olmuştur. Milletimizin geleceğinde çok önemli yeri olacak denizler ve denizciliğin öneminin farkında olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk’ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.’ ifadeleriyle, millet olarak bir deniz uygarlığı inşa edilmesinin ülkemizin geleceği açısından gerekliliğini veciz bir şekilde ifade etmiştir. Kahraman denizcilerimiz, köklü bir gelenek olarak şanlı sancağımızı, yurt ve dünya denizlerinde onurla taşımaya ve engin denizlerdeki varlığımızı ve yeteneklerimizi cihana ispatlamaya devam edeceklerdir. Milletçe alışık olduğumuz başarı ve zafer geleneğini; Deniz Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarının Preveze ruhu içinde sürdüreceklerinden ve Asil Türk milletinin birlik ve bütünlük içerisinde demokratik, laik, sosyal ve çağdaş Türkiye ideali uğruna esen rüzgarı da arkalarına alarak başarılarını devam ettireceklerinden asla şüphem yoktur.”
Deniz Kuvvetlerinin sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri sürekli üst seviyelere çıkarıp çağın ilerisine taşımak, gelişmiş her ülkenin ihtiyaç duyacağı modern deniz harp silah ve araçlarını üretmenin öncelikli hedeflerinin olduğunu kaydeden Akar, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin asli unsurlarından olan Deniz Kuvvetlerimiz; devletimizi yıkmak, cumhuriyetimizi parçalamak, bayrağımızı indirmek, sınırlarımızı değiştirmek ve böylece asil milletimizin birlik, dirlik ve beraberliğini bozmak hayaliyle, gücümüzü deneme niyetinde olan iç ve dış mihrakları pişman edecek seviyedeki kudret, disiplin, azim ve kararlılığa daima sahiptir. Çanakkale’de Nusrat Mayın Gemisi ile destan yazan Nazmi Bey’in torunları şanlı bahriyelilerimiz, TSK bünyesinde asil milletimizin temel karakteri olan ve hiçbir zaman ödün vermeyeceği egemenlik ve bağımsızlığının, şehit kanlarıyla yoğrulmuş bayraklaşan kutsal vatan topraklarının bütünlük ve güvenliğinin mavi vatan olan kara sularımızda da teminatı olmaya devam edecektir. Denizlerinden yola çıkarak dünyanın bütün stratejik noktalarına çok kısa sürede ulaşma imkân ve kabiliyetine sahip olan deniz kuvvetlerimiz açısından, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin güvenliğinin sağlanmasında; çağın ihtiyaçlarına cevap verecek etkin, caydırıcı ve saygın bir deniz gücüne sahip olmak ve geliştirmek kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu nedenle, Deniz Kuvvetlerimizin fedakar mensupları, yüksek seciyeli bahriyeli ruhundan aldıkları güçle, özgün tasarımlarla üretilmiş silah ve teçhizatı, ateş gücü ve kesin vuruş yetenekleri ile yurt içinde ve yurt dışında denizlerde bölgesel üstünlük elde edilmesi dahil kendilerine verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirmeye devam edecektir. Bu tarihi günün yıl dönümü vesilesiyle, Preveze Zaferi’nin mimarı Büyük Türk Amirali Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa ve ebediyete intikal etmiş kahraman denizcilerimizi, başta Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile yüce milletimizin ve ülkemizin bekası uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Başta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu olmak üzere, Deniz Kuvvetlerimizin bugünkü seviyesine ulaşmasına; ciddiyet, samimiyet diyalog ve koordinasyon içinde yaptıkları çalışmalarla katkı sağlayan fedakar mensuplarını ve onlara destek veren kıymetli aile fertlerini en içten duygularımla kutlar, kendilerine başarı ve esenlikler dilerim” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha