31 Ağustos’ta meydana gelen petrol sızıntısının, Yeni Foça’da geniş bir sahil şeridini etkilediği basında yer almış ve bu sızıntı gerek ekolojik, gerekse halk sağlığı açısından endişe verici olmuştur. TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı) bu konuda bir bilgilendirme metni yayınlamaktadır.

Petrol sızıntıları deniz ekosistemi için yıkıcı bir etkidir. Kıyılarımızda petrol kirliliği gibi kazalara yönelik acil eylem planları hazırlanması önemli bir süreçtir. Hassas denizel alanlar ve nesli tehlike altındaki türlerin öncelikli olarak korunması zorunludur. 

Foça bölgesinde yer alan deniz kuşları, kaplumbağalar, balık türleri, deniz algleri, deniz çayırları ve özellikle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, Türkiye’de yaklaşık 100 civarında olan Akdeniz Foklarının korunması ve bu konuda acil önlem alınabilmesi için doğru stratejik çalışmalar başlatılmalıdır.

Balık av yasağının sona erdiği ve balıkçılık faaliyetlerinin başladığı bu günlerde ekolojik olduğu kadar ekonomik kayıplar da söz konusudur. 

Bu tip petrol kazalarında hassas bölgeler için risk analiz raporlarıyla ilgili ciddi eylem planlarından yararlanmalı, halk sağlığı için önlemler alınmalı ve gelecekteki olası kazalar için eylem planları güncellenmelidir.

TÜDAV hakkında:

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 20 yılı aşkın süredir Türkiye denizlerinde araştırma, koruma ve eğitim amaçlı çalışmalar yapmaktadır. Vakıf şimdiye dek 55 kitap çıkarmış olup bunun 30 adedi İngilizcedir. TÜDAV, ACCOBAMS, MedPan, UNEP MAP, RAC SPA, NASCU, ICCAT, High Seas Alliance, Deep Sea Conservation Coalition ve CIESMgibi uluslararası kuruluşlar ile ortak projelere imza atan, dünya çapında da çalışmaları takip edilen bir kurumdur. Vakıf İngilizce olarak dört ayda bir “Journal of the Black Sea / Mediterranean Environment” isimli bir dergi de çıkartmaktadır. TÜDAV Türkiye’nin ilk Antarktika seferine de öncülük etmiştir

Editör: TE Bilişim