Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinin ilk deniz astsubayı olan ve 4 Nisan 1953 tarihinde Dumlupınar denizaltısının batışına şahitlik eden 85 yaşındaki Mustafa Pekbey, o günleri yaşlı gözlerle anlattı.

Mustafa astsubay, Deniz Kuvvetlerinde görev yaptığı sürece Çanakkale boğazından yüzlerce defa geçtiğini, özellikle de sabaha karşı geçtiklerinde deniz suyu ile abdest alarak Çanakkale Şehitlerine selama durduğunu sonrada namaz kıldığını anlattı. Emekli astsubay Mustafa Pekbey ‘’Gemimiz boğazdan genellikle sabaha karşı geçerdi ve o saatlerde gemide derin bir sessizlik olurdu. Adeta gemi de şehitlere selam verirdi. Ayrıca Çanakkale boğazında içlerinde benim Deniz Astsubay Okulundan sınıf arkadaşlarımın da bulunduğu Dumlupınar denizaltı faciasında şehit olan 11 arkadaşım var. Biliyorsunuz 4 Nisan 1953 de Çanakkale boğazı Eceabat Nara burnu açıklarında İsveç bandıralı Niboland isimli şilep ile Dumlupınar denizaltımız çarpışmış gemimiz batmıştı. O kazada NATO tatbikatından dönüyorduk. Sabaha karsı Çanakkale Boğazına girdik. Dumlupınar önde, biz arkadaki gemide idik. Kazadan sonra imdat şamandrası ile su yüzüne atılan telefon konuşmalarına şahit oldum. Telefonun ucundaki Selami astsubay benim sınıf arkadaşımdı ve ’kurtaran geldi mi?’ diye sordu. Biz de ’geldi kurtulacaksınız’ dedik. Sonra, ’Biz kurtaracağınıza inanıyoruz, kurtulamasak da vatan sağ olsun’ dedi.

85 yaşındaki yaşlı asker o günleri her hatırladıkça gözlerinin dolduğunu anlatarak, "Bu şehitlerimiz hiç unutulmayacak" diye konuştu
Kaynak: iha