Denizaltı İttifakı

Almanya ve Polonya, denizaltı kontrol sistemlerini birbirine bağlayan bir çerçeve anlaşma imzaladı. Rusya ise batısındaki bu stratejik gelişmeyi ‘gereksiz bir provokasyon’ olarak niteledi.

NATO'nun yeni savunma sistemleri yığdığı ve geniş çaplı tatbikatlar gerçekleştirdiği Baltık Denizi çevresinde iki ülkeden sürpriz bir yakınlaşma hamlesi geldi. Almanya ve Polonya, denizaltı operasyonlarını birbirine bağlayan bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşmaya göre iki ülke, Almanya'nın Glücksburg şehrinde ortak bir denizaltı faaliyet merkezi kuracak. Burada görev yapacak Polonyalı deniz subayları, Polonya'nın denizaltılarının Alman denizaltı kontrol sistemine kaydedilmesini ve takibini sağlayacak.

Almanya Donanması'ndan Koramiral Andreas Krause "Ulusal stratejik değeri yüksek olan denizaltı gibi varlıkların kontrolünü ortaklaştırmak, son derece önemli bir adım" açıklamasında bulundu. Alman yetkililer, anlaşma kapsamında Polonyalı subayların Almanya'da eğitim göreceğini ve Alman denizaltılarında görev alacağını da duyurdu. Uzmanlar, anlaşmaya daha fazla ülkenin de katılabileceğini söylerken, özellikle İskandinav ülkelerinden Norveç'in, bu sistemin bir parçası olabileceği yorumu yapıldı. Almanya'nın Rostock şehrinde 2022 yılında tamamlanacak olan bir merkezin, Rusya hariç tüm Baltık ülkelerinin denizaltılarına hizmet edebileceği belirtildi.

VARŞOVA'DAN SONRA RUSYA'YLA

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 8-9 Temmuz'da Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılacak zirvenin ardından, Rusya ile NATO arasında bir konsey toplantısının yapılacağını açıkladı. "Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya çok uluslu birlikler yerleştireceğiz" diyen Stoltenberg "NATO-Rusya Konseyi, diyalog ve bilgi paylaşımı, gerilimi düşürmek ve tahmin edilebilirliği artırmak açısından önemli rol oynayan bir forum" ifadelerini kullandı.

RUS SINIRLARINI YAPAY ZEKÂ KORUYACAK

Rus basınında çıkan haberlere göre, Rusya'nın doğu sınırları yapay zeka teknolojisiyle donatılmış robotlar tarafından korunacak. Yapay zeka tarafından yorumlanan sınır kontrol ekipmanlarının ilk olarak Kazakistan sınırında denendiği, önümüzdeki dönemde diğer bölgelerde de testler gerçekleşeceği öğrenildi. Sistem, sınırdaki hareketleri tespit eden kamera, radar ve sismik sensörlerin, merkezdeki bir 'beyin mekanizmasına' bağlanmasıyla çalışıyor. Beyin mekanizması, sınırdaki hareketleri gözlemleyerek tehlike oluşturup oluşturmadıklarını yorumluyor. Yapay zekanın, hangi hareketliliğe karşı hangi çözümlerin uygulanması gerektiğini de tespit ettiği öğrenildi.
SABAH
Editör: TE Bilişim